Alopecia areata: als je plots kale plekken krijgt
In dit artikel
Alopecia areata: als je plots kale plekken krijgt
dossier
Alopecia areata betekent ‘pleksgewijze kaalheid’. Het is een aandoening van de haarwortels, waardoor er kale plekken verschijnen op de hoofdhuid, en soms ook op andere delen van lichaam. Vermoedelijk ligt een immuunstoornis aan de basis. Bij 80 procent van de patiënten keert de haargroei binnen een jaar terug, maar bij een kleine minderheid is de haaruitval blijvend.
Lees ook: Haaruitval (alopecia): soorten, oorzaken en behandeling
Oorzaak
De precieze oorzaak van de aandoening is onbekend. Er lijkt wel vaak een storing te zijn in de immuniteit, het afweermechanisme van het lichaam. Dit richt zich bij alopecia areata namelijk niet tegen infecties van buitenaf, maar tegen het eigen lichaam, in dit geval tegen de haarwortels. Een argument dat dit vermoeden versterkt, is dat patiënten die lijden aan alopacia areata, in verhouding ook vaker een andere immuunziekte hebben dan anderen, zoals schildklierziekten of vitiligo (witte plekken op de huid). Ook erfelijkheid speelt vermoedelijk een rol bij het ontwikkelen van alopecia areata: bij 10 procent van de patiënten komt de aandoening in de familie voor. Van stress en spanningen wordt soms beweerd dat ze de ziekte uitlokken, maar als causale factoren lijken ze veeleer van ondergeschikt belang.
Lees ook: Wat is de oorzaak van haarverlies bij vrouwen en wat doe je eraan?
Symptomen
Alopecia areata treedt meestal zeer plots op. De patiënten zelf merken het vaak niet, maar worden door anderen gewezen op kale plekken, meestal op de behaarde hoofdhuid. Die plekken zijn rond of ovaal van vorm. In principe kan het haarverlies optreden in elk gebied waar haar groeit, zoals wenkbrauwen, baardstreek, oksels en schaamstreek. Doorgaans valt het haar pleksgewijs uit, maar soms is het haarverlies gelijkmatig verspreid over de hele hoofdhuid. In zeldzame gevallen valt al het hoofdhaar of al het lichaamshaar uit. Ook de nagels kunnen misvormd zijn bij deze aandoening.
Lees ook: Wat zeggen je nagels over je gezondheid?
Verloop
Het verloop van de ziekte is erg onvoorspelbaar. Meestal groeit het haar binnen enkele maanden of jaren terug. De nieuwe haren kunnen wit zijn van kleur, maar de originele haarkleur keert uiteindelijk wel terug. Toch treedt niet altijd volledige genezing op en is het haarverlies blijvend. Het is ook mogelijk dat de ziekte enkele jaren volledig verdwijnt, maar dan plots weer opduikt.
Alopecia areata tast de lichamelijke gezondheid niet aan. Het haarverlies kan echter ingrijpende psychische gevolgen hebben en sociale contacten bemoeilijken.
Lees ook: Waarom krijg je last van haarverlies na een zwangerschap?
Behandeling
Aangezien men vaak ziet dat de haargroei zich herstelt binnen enkele maanden, zou men dit proces gewoon kunnen afwachten. Maar veel patiënten ervaren het haarverlies als beangstigend, waardoor ze het ook moeilijk vinden om af te wachten. Er zijn enkele behandelingen die de haargroei kunnen stimuleren:
- Corticosteroïden: dit zijn hormonen die het lichaam zelf aanmaakt en die de immuunreactie van het lichaam beïnvloeden. Deze behandeling is het meest succesvol als men de corticosteroïden lokaal in de kale plekken inspuit. Enkele weken nadien beginnen de haren normaal gezien weer te groeien.
- Lichttherapie: deze therapievorm combineert men met een geneesmiddel dat de huid gevoeliger maakt voor ultraviolet licht. Bij uitgebreide kaalheid op het hoofd levert dit soms goede resultaten op, maar de lichttherapie mag niet te lang worden toegepast, want dat kan schadelijk zijn voor de huid.
- Plaatselijke immuuntherapie: dit past men enkel in ernstige gevallen toe. De patiënt wordt allergisch gemaakt voor een bepaalde stof. Nadien zal men dezelfde stof in steeds hogere dosissen op de kale plekken aanbrengen, zodat zich lokaal allergisch eczeem zal vormen. Door deze allergische reactie worden de haarwortels gestimuleerd.
Lees ook: Belangrijke ontdekking in strijd tegen kaalheid: molecuul Gas6
Bronnen:
auteur:
Sara Claessens,
gezondheidsjournalist