Oefeningen om vliegtuigtrombose te voorkomen

123-oefen-econom-class-syndr-preventie-06-19.png

nieuws Probeer volgende oefeningen tijdens lange vliegtuigreizen (meer dan 4 uur) minstens om het uur uit te voeren.

Oefening 1
In zit, duw de voeten stevig tegen de grond (eventueel door met beide handen licht op de knieën te duwen). Hef eerst de tenen zo hoog mogelijk (met de hiel op de grond), vervolgens de hiel (met de tenen op de grond). Herhaal dit tien keer.

Oefening 2
In zit, één been een 10-tal cm opheffen en met de voet een cirkelbeweging maken in de richting van de wijzers van de klok. Vervolgens dezelfde oefening met de andere voet. Herhaal deze oefening tien keer.

Oefening 3
In zit, één been opheffen en de knie tot tegen de borst brengen. Herhaal deze oefening tien keer met elk been.

Oefening 4
Leg uw ellebogen op de armleuningen zodat uw handen naar voren wijzen en uw elleboog een hoek van 90 graden vormt. Beweeg uw handen om de beurt naar uw borst en weer terug. Herhaal deze oefening tien maal.

Oefening 5
In zit met de handen op de knieën. Stretch de rug door de schouders naar boven te duwen. Maak vervolgens een cirkelbeweging met de schouders waarbij de nek en de armen zo weinig mogelijk bewegen. Tien keer herhalen.

Oefening 6
Vooroverbuigen: Plaats beide voeten op de vloer en trek uw onderbuik in. Buig langzaam voorover en 'loop' met uw vingers langs uw scheenbeen naar uw enkels. Houd deze positie 15 seconden vast en ga langzaam weer rechtop zitten.

Oefening 7
Bovenlichaam strekken: Strek beide armen hoog boven uw hoofd. Pak met uw rechterhand uw linkerpols vast en trek deze rustig naar rechts. Houd deze positie 15 seconden vast en wissel dan van arm.

Oefening 8
Schouders strekken: Pak met uw rechterhand uw linkerelleboog en trek uw uitgestrekte linkerarm rustig naar uw rechterschouder. Houd de positie 15 seconden vast en wissel dan van arm.

Oefening 9
Draaien van het hoofd: Ontspan uw schouders, laat uw hoofd op uw rechterschouder zakken en draai uw hoofd naar voren en vervolgens naar uw linkerschouder. Houd elke positie 5 seconden vast (5 keer herhalen).

Oefening 10
Sta recht in de gang en hef de hielen traag op en neer. Herhaal tien keer.

Oefening 11
Sta recht in de gang, hou met één hand de rugleuning vast en buig met de andere hand het been zodat de voet tot tegen uw achterwerk komt. Vervolgens met het andere been. Herhaal deze oefening 3 keer.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram