Lange mensen meer kans op trombose

123-fig-gestalte-meten-meter-grootte-170_08.jpg

nieuws Lange vrouwen lopen twee keer zoveel kans op een bloedprop in hun been dan vrouwen van gemiddelde lengte. Voor lange mannen is het risico zelfs drie keer verhoogd. Dit blijkt uit onderzoek aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
De studie volgde zo'n 5.000 patiënten tot vijf jaar na hun eerste trombose. 700 patiënten kregen in die jaren een tweede trombose.

Mannen groter dan twee meter blijken drie keer meer kans te hebben op een bloedprop dan mannen van gemiddelde lengte. Vrouwen boven 1,80 meter lopen twee keer meer risico dan vrouwen met een gemiddelde lengte. Het verhoogde risico geldt zowel voor de kans op een eerste als een tweede trombose.

Een mogelijke verklaring is dat het bloed een langere weg moet afleggen vanaf de voeten naar het hart. Het bloed stroomt dan wat minder snel, waardoor de kans toeneemt dat het gaat stollen.

Ook korte mensen onder 1,55 meter meer risico lopen op trombose. Hoe dat kan weten we nog niet precies. Misschien komt het doordat ze in sommige stoelen minder goed hun voeten op de grond kunnen zetten, waardoor bepaalde aders in de knel komen.


Laatst bijgewerkt: oktober 2013

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram