Elektriciteit bij rugpijn

nieuws Percutaneous electrical nerve stimulation (PENS) is een recente techniek om mensen met aanhoudende lage rugpijn te behandelen. Hierbij worden tien naalden die op vaste plaatsen rond de wervelkolom tot een diepte van 2 tot 4 cm worden ingebracht, elektrisch gestimuleerd.

Een recente studie toonde aan dat deze techniek gunstige effecten heeft op korte termijn: de pijn vermindert, er moeten minder pijnstillers worden gebruikt en de mensen voelen zich beter en kunnen opnieuw normaal functioneren. Over de effecten op lange termijn ontbreekt nog onderzoek.

Een ander onderzoek bij rugpatiënten bestudeerde de effecten van een speciaal oefenprogramma. Na zes weken bleek er geen verschil te bestaan met mensen die geen oefeningen deden, maar na een half jaar deed de oefengroep het beduidend beter dan de niet-oefengroep en was er ook veel minder sprake van acute pijnopstoten.


Laatst bijgewerkt:

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram