Colorectale kanker: naar een gepersonaliseerde behandeling op maat

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Colorectale kanker is de tweede meest voorkomende kanker bij de vrouw (na borstkanker) en de derde bij de man (na longkanker en prostaatkanker). Jaarlijks worden er bij de Belgische mannen 4111 nieuwe diagnoses van darmkanker gesteld, bij Belgische vrouwen 3408 nieuwe diagnoses.
Poliepen liggen aan de basis van deze vorm van kanker. Het risico op dit soort kanker neemt toe na de leeftijd van 50 jaar. 30% van de zestigplussers krijgt poliepen maar slechts bij 5% ontaarden ze in kwaadaardige gezwellen. Bij de aanwezigheid van bloed in de stoelgang en problemen met de stoelgang dient men zo snel mogelijk zijn/haar huisarts te contacteren. Wanneer de tumor behandeld wordt als hij nog oppervlakkig is, is de overleving na 5 jaar om en bij de 90%.

Een multinationaal team van onderzoekers, onder leiding van Prof. dr. Eric Van Cutsem (KU Leuven), heeft ontdekt dat patiënten bij wie de tumor de normale vorm (wild-type) van het KRAS-gen bevat, meer in aanmerking komen voor chemotherapie waaraan cetuximab wordt toegevoegd. Cetuximab is een gericht antilichaam dat de epidermale groeifactor receptor (EGFR) blokkeert, die in veel soorten kanker voorkomt. Dit antilichaam werd toegevoegd aan chemotherapie, als een onderdeel van de eerstelijnsbehandeling voor patiënten met gemetasteerde colorectale kanker (dikkedarmkanker) en houdt de tumorgroei beter onder controle. Dit verhoogt ook de kans op inkrimping van de uitzaaiingen, in vergelijking met de klassieke chemotherapie zonder toevoeging van cetuximab.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram