Verstandskiezen verwijderen of niet?

123-tek-wijsheidstand-verstandskies--07-17.jpg

nieuws

Moet je een verstandskies waar je geen last van hebt nu wel of niet verwijderen? Een studie aan het Radboudumc onderzocht de risico’s op complicaties bij het verwijderen van deze kiezen. 

Verstandskiezen die nog geen klachten geven worden op grote schaal verwijderd om problemen in de toekomst te voorkomen. Maar bij het verwijderen kunnen ook complicaties als wondinfectie of schade aan de zenuw optreden. 
Volgens de studie moet per patiënt een afweging gemaakt worden. Enerzijds brengt een ingreep risico’s op complicaties, zoals wondinfecties en schade aan de gevoelszenuw van de onderlip en kin met zich mee. Anderzijds kan het laten zitten van een klachtenvrije verstandskies op termijn leiden tot meer schade aan de buurtanden.
 
Risicofactoren
Een van de meest voorkomende complicaties na het verwijderen van verstandskiezen is een ontsteking. 
Mogelijke risicofactoren voor een ontsteking zijn onder meer:
• leeftijd ouder dan 26 jaar 
•  een slechte mondhygiëne 
• een slechte weerstand 
• gebruik van de anticonceptiepil
• vrouwen 
• roken. 

Geregeld spoelen van de holte waarin de kies gezeten heeft met kraanwater, vermindert de kans op een ontsteking. In vergelijking met andere opties zoals antibiotica, is spoelen met kraanwater een relatief goedkope en eenvoudige manier om een ontsteking na het verwijderen van de kies te voorkomen. 

https://www.radboudumc.nl/nieuws/2017/verstandskiezen-verwijderen-of-niet


Laatst bijgewerkt: augustus 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram