Meerderheid volwassenen met down overlijdt met dementie

nieuws

Dementie is de meest voorkomende doodsoorzaak bij volwassenen met het Downsyndroom. Dit blijkt uit Engels onderzoek gepubliceerd in het vakblad in JAMA Neurology. 

De onderzoekers volgden 211 volwassenen (36 jaar en ouder) met het downsyndroom ruim twee jaar. Bij 66 mensen was sprake van dementie. Deze waren gemiddeld wat ouder dan de niet-demente mensen (54 versus 48 jaar). In de dementie-groep overleed 29 procent, in de niet-dementiegroep 6 procent. Bij 70 procent van de sterfgevallen was dementie de doodsoorzaak. Mogelijk was dit zelfs een onderschatting, omdat bij een deel van de overledenen in de niet-dementiegroep ook sprake was van cognitieve achteruitgang. In de algemene bevolking zou dat rond de 18 procent liggen. 

In een bijbehorend commentaar wordt erop gewezen dat de mediane levensverwachting van kinderen die geboren worden met downsyndroom gigantisch is toegenomen: in de jaren vijftig van de vorige eeuw lag die nog onder de 10 jaar, vooral door congenitale hartafwijkingen. Nu ligt die rond de 65 jaar. Dat brengt met zich mee dat dementie bij deze groep vaker voorkomt. 


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram