WHO waarschuwt voor gevaar energiedranken

123-blik-drank-energiedr-170-11.jpg

nieuws Energiedrankjes kunnen een gevaar vormen voor de volksgezondheid, zo waarschuwt de Europese afdeling van de Wereldgezondheidsorganisatie.
Energiedrankjes zijn non-alcoholische drankjes die cafeïne en vitamines bevatten, maar daarnaast ook ingrediënten als taurine en ginseng. Vooral de hoge dosering van cafeïne is riskant, zo stelt het overzichtsonderzoek van de gezondheidsorganisatie, dat werd gepubliceerd in het vakblad Frontiers in Public Health. Doordat energiedranken, in tegenstelling tot koffie, koud zijn, kunnen ze snel na elkaar gedronken worden en zo vlugger cafeïne-intoxicatie veroorzaken. In Europa vormen energiedranken 43 procent van de totale cafeïneconsumptie bij kinderen, en 13 procent bij jongeren. Dat blijkt uit een studie van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA).
Volgens de EFSA gebruiken niet alleen volwassenen (30 procent) en adolescenten (68 procent) energiedrankjes, maar ook 18 procent van de kinderen jonger dan 10 jaar. Diezelfde EFSA-studie wees uit dat 70 procent van de 18- tot 29-jarigen hun energiedrankjes consumeren in combinatie met alcohol, wat een hoger risico zou inhouden om dronken te worden dan met louter alcohol. Andere studies tonen aan dat cafeïne-intoxicatie kan leiden tot hartkloppingen, een hoge bloeddruk, misselijkheid, stuiptrekkingen, psychoses en in zeldzame gevallen zelf tot de dood.
De auteurs van de studie pleiten voor een regulering van energiedranken drinks vergelijkbaar met alcohol en tabak, zodat jonge kinderen ze niet meer zomaar kunnen kopen.

In Nederland pleit de Wetenschappelijke vereniging van Nederlandse Kinderartsen ervoor dat de verkoop van energiedrankjes aan kinderen onder de 13 jaar wordt verboden. Zij komen steeds vaker kinderen en jongeren tegen die ziek zijn geworden van de drankjes. Energiedrankjes bevatten veel suiker en cafeïne en vaak nog veel meer stoffen die mogelijk slecht zijn voor kinderen.


Laatst bijgewerkt: december 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram