Tips voor meer fruitconsumptie

nieuws Elke dag 2 tot 3 stuks fruit of zo'n 250 gram is de aanbeveling.
Het gaat niet alleen om vers fruit, maar ook fruit uit de diepvries, blikfruit, fruitmoes, fruitsap en gedroogd fruit. Twee tot drie stukken fruit per dag is genoeg. Meer fruit levert te veel suiker en dus extra calorieën.
• Blikfruit of gedroogd fruit is een goede tweede keuze als er geen vers fruit meer in huis is. Kies dan bij voorkeur diepvriesfruit zonder toevoegingen van suiker en blikfruit (op siroop, op eigen sap )
Gedroogd fruit bevat meer dan 1,5 g voedingsvezels / 100 kcal maar zijn ook erg energierijk. De aanbeveling 2 tot 3 stuks fruit of in gram uitgedrukt 250 tot 375 gram kan niet overgezet worden naar 250 - 350 gram gedroogd fruit.
• Je eet best verschillende soorten vers fruit. Appels, peren, bananen, sinaasappels, perziken,...
• Sinaasappels zijn niet de fruitsoort met het meeste vitamine C: fruit zoals bessen, kiwi's en aardbeien zijn veel rijker aan vitamine C.
• Als je veel energie verbruikt omdat je bijvoorbeeld hard aan het sporten bent, dan zijn gedroogde vruchten het ideale tussendoortje omdat er heel wat calorieën inzitten.
• Producten zoals confituur, vruchtenstroop,... zijn gemaakt op basis van fruit, maar kunnen fruit niet vervangen in functie van voedingsvezels, vitaminen en mineralen. In confituur zit te veel suiker. Bij het ontbijt is confituur alvast een aanrader.
Noten tellen niet mee als fruit. Noten bevatten veel eiwitten en zijn energierijk door het hoge vetgehalte. Door de aanbreng van eiwitten en ijzer kunnen noten tot de vleesvervangers behoren.


Laatst bijgewerkt: juni 2011

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram