Voor jou gelezen op De Standaard

Europa verklaart zoetstof aspartaam veilig

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Ondanks wat eerder werd geloofd, zou de zoetstof aspartaam (E951) veilig zijn bij normaal gebruik, zo stelt de Europese Voedselwarenautoriteit (EFSA) dinsdag na ‘nauwkeurige’ bestudering van al het wetenschappelijk onderzoek over de populaire suikervervanger.

Uit Deens onderzoek onder zwangere vrouwen zou zijn gebleken dat er een verband is tussen te vroeg geboren kinderen en het drinken van frisdrank met de kunstmatige zoetstof aspartaam. Een Italiaans onderzoek dat aspartaam de kans op kanker zou verhogen, anderen wijzen dan weer op het verslavende effect, want veel zoeter dan suiker.

Na die stroom negatieve signalen boog de EFSA zich op verzoek van de Europese Commissie in Brussel opnieuw over de schadelijke gevolgen van de zoetstof. De instantie had in 2010 nog maar een rapport de wereld ingestuurd waarin de onschadelijkheid van de zoetstof werd bevestigd.

Oorspronkelijk was een nieuwe beoordeling over de veiligheid pas in 2020 gepland, maar na signalen over mogelijke schadelijke gevolgen besloot de commissie de opdracht te vervroegen. Uit dat onderzoek blijkt opnieuw dat aspartaam onschadelijk is en dat alleen personen met de stofwisselingsziekte PKU de zoetstof moeten mijden.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20131210_00880424


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram