Roken tegen stress? Integendeel: roken geeft stress | gezondheid.be

Roken tegen stress? Integendeel: roken geeft stress

In dit artikel
Roken tegen stress? Integendeel: roken geeft stress

dossier

Veel rokers rechtvaardigen hun nicotinegebruik door te zeggen dat het hun stress verlicht. Hoewel tabak een ontspannend effect heeft, is dat van heel korte duur. Sterker zelfs, roken werkt stress en angst net in de hand. Waarom is nicotine een angstveroorzakende stof? Kan stoppen met roken dan stress verminderen?

Lees ook: Hoe veilig is de e-sigaret?

Getty_roken_stress_2023.jpg

© Getty Images

Wanneer je een sigaret rookt, bereikt de nicotine die je inhaleert binnen enkele seconden je hersenen. Het bindt zich daar aan nicotinereceptoren, activeert de afgifte van dopamine in ons lichaam en geeft ons een gevoel van welzijn. Dopamine verbetert de stemming, concentratie, geheugen, emoties... In het begin zorgt nicotine dus inderdaad voor een moment van ontspanning. Maar regelmatige doses nicotine veroorzaken hardnekkige veranderingen in de neuronen van het beloningscircuit van de hersenen. De hersenen beginnen hun dosis nicotine op te eisen. Hoe meer je verslaafd raakt, hoe meer je tussen die korte ontspanningsmomenten door een gevoel van hunkering en stress ervaart.  

Lees ook: Zuigtabak 'snus': illegaal in België en toch in opmars

Waarom verhoogt roken stress?

  • Ontwenningsverschijnselen door nicotineverslaving. Nicotine is een zeer verslavende stof. Wanneer bij een regelmatige roker het nicotineniveau in het bloed daalt tussen twee sigaretten, treden ontwenningsverschijnselen op: prikkelbaarheid, angst, slaapproblemen, rusteloosheid en stress. Het inhaleren van een trekje sigaret verlicht deze ontwenningsverschijnselen tijdelijk. De roker rookt dus niet echt voor zijn plezier, maar eerder om de onaangename gewaarwordingen die nicotine veroorzaakt te vermijden.
  • Angstopwekkende eigenschappen. Wetenschappers hebben onlangs aangetoond dat nicotine een subpopulatie neuronen in de amygdala van de hersenen remt. De amygdala helpt bij het reguleren van onze emoties. Men denkt dat deze neuronale remming angstig gedrag veroorzaakt.
  • Verhoogde hartslag en bloeddruk. Nicotine is een opwekkende stof. Elke sigaret die je rookt verhoogt je bloeddruk gedurende 20 tot 40 minuten. Het verhoogt ook de hartslag met ongeveer 40%.

Lees ook: Stoppen met roken: tips om te vermijden dat je aankomt

Wat zijn de voordelen van stoppen met roken voor stress?

Voor veel rokers gaat stoppen met roken gepaard met een toename van stress. De resultaten van verschillende onderzoeken hebben echter aangetoond dat stoppen met roken depressie en angst kan verminderen en de stemming kan verbeteren. Er wordt zelfs gezegd dat de voordelen "gelijkwaardig aan of groter zijn dan die van antidepressieve behandelingen voor stemmings- en angststoornissen".
De omvang van het effect lijkt net zo groot te zijn voor mensen die lijden aan psychiatrische stoornissen als voor mensen die daar niet aan lijden.

Lees ook: Wat doet stress met je lichaam op korte en lange termijn?

Bronnen:
https://www.bristol.ac.uk
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.cell.com
https://bpco.chuliege.be
https://www.fedecardio.org
https://www.nhs.uk
https://www.bmj.com

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.