Fnuiken stress en burn-out ons seksleven?

123-koppel-bed-seks-relaties-02-18.jpg

nieuws

De druk op het persoonlijk leven is tegenwoordig groot en dat heeft onvermijdelijk gevolgen voor ons seksuele welzijn. Uit recent onderzoek blijkt dat onze seksuele activiteit is teruggelopen naar 2 à 3 keer per maand, legt onderzoeker en seksuoloog Bert Van Puyenbroeck van de Vrije Universiteit Brussel uit. “Uit de klinische praktijk zijn er sterke aanwijzingen dat stress daar een belangrijke rol in speelt.” 

Regelmatig verschijnen nieuwe publicaties over de toename stress gerelateerde persoonlijke problemen zoals depressie en burn-out. Meer dan ooit nemen jongeren bijvoorbeeld antidepressiva. “We zien in de klinische praktijk een groeiende groep cliënten en hun partner met klachten van burn-out en depressie, wat ook hun seksuele relatie onder druk zet – en omgekeerd, ondermijnt een verroeste seksualiteit binnen een koppel ook ieders persoonlijk welbevinden. Bovendien weten we dat antidepressiva een ernstige libidokiller zijn. Toch weten we nog maar weinig over het samengaan van deze problemen, en durven we het in de klinische praktijk bovendien ook niet altijd uitdrukkelijk bevragen. Alsof seks geen relevant thema zou zijn voor wie met burn-out of depressie te maken krijgt in zijn of haar relatie”, aldus dr. Bert Van Puyenbroeck, klinisch seksuoloog en co-promotor van het onderzoek.

Eén op de vier mensen krijgt vroeg of laat te maken met min of meer ernstige psychische problemen. Algemeen wordt aangenomen dat tien procent van de bevolking op de rand van een burn-out leeft. Dat is niet weinig. Burn-out is een reëel gezondheidsprobleem met ernstige gevolgen voor de gezondheid, niet in het minst ook seksuele gezondheid, en heeft doorgaans ook een invloed op de omgeving van de betrokkene.

 “De survey moet ons leren welke aspecten van stress en burn-out van betekenis zijn op de kwaliteit van persoonlijke relaties, en welke aspecten hiervan mogelijks meer aandacht verdienen met oog op preventie dan wel behandeling binnen de geestelijke gezondheidszorg, seksuologie of artsenpraktijk”. Het onderzoek richt zich op vier gebieden: relaties, hoog sensitiviteit, burn out en masturbatie.

“De bevindingen die uit het onderzoek voortkomen zullen niet alleen helpen om het beleid van de overheid en zorginstanties te bepalen, maar moeten ook aanzetten tot een hoognodig debat over preventie en aanpak van stress en burn-out, en problemen in relaties en seksualiteitsbeleving.”

Lees ook: Burn-out: symptomen, oorzaken en behandeling

Laatst bijgewerkt: september 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram