Tips om de straling van uw GSM te verminderen

123-gsm-tel-straling-werk-170-10.jpg

nieuws Alhoewel tot nu toe nog altijd niet is aangetoond dat de straling van mobiele telefoons schadelijk is voor de gezondheid, maken veel mensen zich nog altijd zorgen over de veiligheid van dergelijke toestellen. Het is tot nu toe immers nog niet aangetoond dat de straling niet schadelijk is.

Met volgende tips kunt u de hoeveelheid straling alleszins sterk beperken.

1. De blootstelling aan straling is het hoogst tijdens de eerste seconden wanneer het toestel verbinding zoekt. Wacht dus even voordat u uw gsm tegen uw oor drukt.

2. Beperk uw beltijd
Vermijd onnodige of te lange telefoongesprekken met uw gsm: hoe langer u belt, hoe langer u wordt blootgesteld aan radiogolven.

3. Gebruik een oortje of zet de luidspreker aan.
Dit vergroot de afstand tussen uw gsm en uw hoofd en vermindert bijgevolg de directe blootstelling aan straling. Met een oortje is de blootstelling honderden keren lager dan zonder oortje. Als u altijd uw oortje gebruikt, zowel voor inkomende als uitgaande oproepen, hoeft u geen gsm te kopen met een lager SAR.

4. Bel indien mogelijk op plaatsen met goede ontvangst.
Uw gsm past zijn zendvermogen automatisch aan om een goede verbindingskwaliteit te verzekeren. In een voertuig, lift, trein, ondergrondse parking of op een plaats waar het netwerk niet uitgebreid is, heeft u slechte ontvangst en vergroot uw gsm vanzelf zijn vermogen. Daarbij neemt ook de blootstelling toe. Op plaatsen met optimale ontvangst kan het zendvermogen duizend keer kleiner zijn dan het maximale vermogen. Hoe meer streepjes die de ontvangst aanduiden, hoe beter de ontvangst.

5. Stuur berichten in plaats van te bellen.
Wanneer u een bericht verstuurt, is de blootstelling veel minder. U houdt uw mobiele telefoon immers op enige afstand van uw lichaam. Bovendien zendt uw gsm slechts een kort signaal uit.

6. Draag uw gsm niet in uw broek- of borstzak.
Een gsm die ingeschakeld is en niet belt, houdt ook contact met het netwerk. Zelfs op stand-by zendt een gsm geregeld stralen uit.

Welke oortje is beter, met draad of draadloos?
Oortjes met draad stralen op zich niets uit, maar kunnen radiogolven geproduceerd door een gsm opvangen en zo naar het hoofd leiden. Toch is de blootstelling van het hoofd 10 tot 30 keer lager wanneer u een oortje met een draad gebruikt, dan wanneer u de mobiele telefoon aan uw oor houdt.
Een Bluetooth oortje staat draadloos in contact met uw gsm, en zendt dus radiogolven uit. De blootstelling door een Bluetooth oortje is echter heel klein: 300-1000 keer lager dan door een mobiele telefoon.

Meer lezen

www.health.belgium.be/eportal/Environment/Electromagnetic_fields/Mobilephoneuse/index.htm#.UmFLA4WCjyw
www.health.belgium.be/eportal/19089508#.UmFLVYWCjyw
www.lne.be/themas/milieu-en-gezondheid/zendantennes/vragen-over-gezondheid


Laatst bijgewerkt: september 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram