Voor jou gelezen op De Standaard

Zoveel jaar van uw leven gaan in rook op door te roken

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws

De levensverwachting van mannen die niet roken ligt bijna negen jaar hoger dan die van rokers. Voor vrouwen is dat verschil zes jaar. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid. Opvallend: de niet-roker leeft niet alleen langer, maar ook langer gezond.

Een nieuwe studie van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) is confronterend voor het kwart van de Belgische bevolking dat zegt te roken. Niet-rokende mannen winnen globaal beschouwd 8,8 jaar aan levensverwachting in vergelijking met dagelijkse rokers. Dat wil zeggen: een 15-jarige niet-roker heeft nog een levensverwachtingvan 66,5 jaar. Voor rokers is dat 57,7 jaar. De levensverwachting van niet-rokende vrouwen is globaal beschouwd 5,9 jaar langer dan die van dagelijks rokende vrouwen.

‘Langer gezond leven’
Opmerkelijk in deze studie: er wordt niet enkel gekeken naar de levensverwachting, maar ook naar de levenskwaliteit. Daarom heeft het WIV de globale levensverwachting opgesplitst in de ‘gezonde jaren’ en de ‘jaren met beperking’. Opvallend: van de 8,8 jaar dat een niet-roker langer leeft, heeft hij maar liefst 8,5 gezonde jaren.

Die langere levensverwachting kan verklaard worden door een lagere mortaliteit of sterfte (6,2 jaar) en een lagere morbiditeit (minder gezondheidsproblemen, 2,3 jaar).

Bij niet-rokende vrouwen stijgt de levensverwachting in goede gezondheid met 4,3 jaar. Deze winst aan levensverwachting kan worden toegeschreven aan een lagere sterfte (3 jaar) en, in mindere mate, aan minder gezondheidsproblemen (1,3 jaar).

‘Het is het dus waard om niet te roken’, verduidelijkt Sébastien Daems van het WIV. ‘Niet roken geeft aanleiding tot langer leven en ook langer gezond leven. Dat is toch wel nieuw.’

Het WIV heeft ook een verklaring voor de langere levensverwachting: niet-rokers hebben veel minder kans om te sterven ten gevolge van verschillende kankers (long-, larynx- en luchtpijpkanker), chronische respiratoire ziekten en hartziekten.

Paradox
De niet-roker leeft dus 8,5 gezonde jaren langer dan de roker. Maar de niet roker leeft ook nog drie maanden langer ‘met beperkingen’. Dat is echter nauwelijks langer dan bij rokers.

‘Dat lijkt paradoxaal, maar als iemand acht jaar langer leeft, is het logisch dat hij ook meer ouderdomskwaaltjes heeft’, aldus Daems. Die verschillende beperkingen zijn vooral gelinkt aan de vergrijzing.

‘De publieke opinie associeert roken veel meer met sterfte dan met een verslechtering van de algemene gezondheidstoestand. Wetenschappelijke studies tonen nochtans aan dat de leefgewoonten, waaronder roken, de grootste invloed hebben op het voorkomen van bepaalde, al dan niet chronische ziekten.’

De resultaten van deze nieuwe studie van het WIV zijn gebaseerd op de gegevens van 30.000 personen (zowel rokers als niet-rokers).

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20171011_03125398


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram