Zelfmoordpreventie, een taak voor iedereen

Laatst bijgewerkt: september 2017
logo-zelfmoord-1812--suicuide-08-17.jpg

nieuws Elke dag sterven er in Vlaanderen alleen al 3 personen door zelfmoord (cijfermateriaal van 2014). Het is de grootste doodsoorzaak bij jongeren tussen 15 en 19 jaar, volwassen vrouwen tussen 20 en 34 jaar en volwassen mannen tussen 30 en 49 jaar. Het aantal suïcidepogingen ligt nog tien keer hoger, wat resulteert in dagelijks 30 personen die de stap zetten.

10 september is de ‘dag van de suïcidepreventie’. Wereldwijd wordt er aandacht gevraagd voor preventie van zelfdoding en voor geestelijke gezondheidsproblemen. Suïcidaal gedrag is altijd het gevolg van een complex samenspel van factoren, die zowel van biologische, psychologische, sociale en psychiatrische aard zijn. Het goede nieuws is dat er tal van mogelijkheden zijn om de eigenlijke wanhoopsdaad te helpen voorkomen. Het is de bedoeling om iedereen daarvan bewust te maken. Ook het VLESP (Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie) wil zoveel mogelijk mensen bereiken die geen uitweg meer zien. Het wil hen duidelijk maken dat praten kan helpen, dat er wel degelijk hulp bestaat.

Elke dag zijn er honderden hulpverleners en vrijwilligers die zich engageren voor deze moeilijke taak, maar ook familieleden en vrienden zetten zich in voor mensen uit hun omgeving die het zeer moeilijk hebben en die suïcidaal gedrag vertonen. Preventie is dan ook een taak van iedereen in onze samenleving.

Zelfmoord1813.be is de centrale toegangspoort waar personen in crisis terechtkunnen, maar bij uitbreiding ook hun omgeving en iedereen die vragen heeft over preventie van zelfdoding. Via die website kun je chatten, mailen of advies inwinnen. Je kunt ook altijd contact nemen met de zelfmoordlijn door het nummer 1813 te draaien. Elk gesprek is anoniem en gratis en er staat altijd iemand voor je klaar!


auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist

Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram