Wetenschap kan bijna-doodervaringen niet verklaren

Laatst bijgewerkt: juni 2022

nieuws Alhoewel niemand precies weet wat het is of waarom en wanneer het optreedt, zijn 'bijna-doodervaringen' misschien niet verklaarbaar door de wetenschap alleen, zo stellen Nederlandse onderzoekers van het Rijnstaat Ziekenhuis in Arnhem in het gezaghebbende Britse medische tijdschrift The Lancet.
De studie onderzocht 62 patiënten met een bijna-doodervaring na een hartstilstand (op een totaal van 344 patiënten met hartstilstand). De ondervraagde personen spraken van vreemde lichtervaringen, ontmoetingen met een overlevende verwante, flashbacks van vroegere gebeurtenissen, een soort 'buitenlichamelijke' ervaring, enz. De overlevenden werden ondervraagd in de dagen onmiddellijk na de dramatische gebeurtenissen en 2 tot 8 jaar later. De personen met een bijna-doodservaring bleken ook na al die jaren een bijna exacte beschrijving te kunnen geven van hun ervaring.
Medische factoren - zoals medicatie, duur van bewusteloosheid, duur van zuurstofgebrek, enz. - vormden geen verklaring voor het feit dat sommige patiënten wel, maar de overgrote meerderheid geen dergelijke ervaring had. Ook geloof (in een leven na de dood) of psychologische factoren zoals angst voor de dood, bleken geen verklarende factor te zijn. Volgens de onderzoekers kunnen die bijna-doodservaringen na hartstilstand in de huidige stand van de medische en psychologische wetenschap niet verklaard worden.
In een editoriaal wordt aangestipt dat het in sommige gevallen misschien om een soort 'valse herinnering' gaat, maar wordt toegegeven dat het hier om een vreemd en onverklaarbaar fenomeen gaat dat alleszins verder onderzoek verdient.

Bron: The Lancet, 15 dec. 2001, 2010-2011, 2039-2045
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram