Nieuw actieplan zelfdodingen

nieuws De Vlaamse Regering heeft een actieplan goedgekeurd dat het aantal zelfdodingen in Vlaanderen tegen 2020 met 20 procent moet doen dalen in vergelijking met het jaar 2000.

In 2010 stierven 1.066 Vlamingen door zelfdoding. Dat is een lichte daling tegenover 2009 (1.102), maar het gaat nog steeds om bijna drie zelfdodingen per dag. De Vlaamse suïcidecijfers behoren tot de hoogste in Europa en blijven "onrustwekkend", aldus minister Vandeurzen. Het Vlaamse suïcidecijfer ligt 1,5 keer hoger dan het EU-gemiddelde.

Het plan bevat een pakket nieuwe initiatieven, zoals o.m.:
• een actualisering van de Fit in je Hoofd website en campagne;
• netwerkgroepen voor ouderen;
• “één toegangspoort” voor de preventie van suïcidaliteit met daarin de realisatie van een portaalsite, één (nood)nummer m.b.t. suïcide, online zelfhulpmodules en een traject voor doorverwijzing voor suïcidale mensen, hun omgeving en nabestaanden;
• een online zelfhulp computerprogramma voor depressieve jongeren;
• postercampagne en deskundigheidsbevordering van nieuwe doelgroepen (werkvloer, boeren, holebi?s,…);
• onderzoek om twee nieuwe behandelvormen voor suïcidale mensen te evalueren en na positieve evaluatie te implementeren;

Zo komt er één centraal platform om de zoektocht naar hulp eenvoudiger en laagdrempeliger te maken. Voor jongeren wordt er een game ontwikkeld die hen moet helpen omgaan met depressieve gedachten.


Nood aan
meer info? zie ook www.zelfmoord1813.be ;

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram