Arme stedeling eerder dood

nieuws De kans om voor je 65e te overlijden ligt in een arme buurt 50 procent groter dan in een dure buurt. Dit blijkt uit onderzoek in Nederland ‘Gezondheid in de grote steden, achterstanden en kansen.
Bewoners van de vier grote Nederlandse steden zijn gemiddeld minder gezond dan de rest van Nederland. Sociaal-economische kenmerken vormen slechts een deel van de verklaring, menen de onderzoekers.
Om deze verschillen op te heffen zou het beleid zich vooral moeten richten op het verbeteren van de leefomstandigheden, het bevorderen van gezond gedrag en het beter benutten van bestaande kennis. In het rapport signaleren de onderzoekers dat er in de grote steden talloze projecten lopen gericht op gezondheidsverbetering. Maar het is allemaal te fragmentarisch, er is weinig continuïteit en de evaluatie ontbreekt vaak. Gezondheidsbevordering zou een expliciet onderdeel moeten worden van het grotestedenbeleid, stellen de onderzoekers. Concrete voorbeelden hiervan zijn de versterking van de eerstelijnsgezondheidszorg in achterstandswijken, verankeren van gezondheid in het grotestedenbeleid en stimuleren van de ontwikkeling van brede scholen.


Laatst bijgewerkt: april 2002

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram