2 miljoen minder doden door verhoging tabaksprijs

123-sigaretten-geld-tabak-lot-10-17.jpg

nieuws

Een verhoging van de prijs van tabak met 10 procent zou het aantal overlijdens door tabak in Europa met bijna twee miljoen kunnen verminderen. Dat blijkt uit een studie gepubliceerd in het tijdschrift BMJ Public Health. Uit een tweede onderzoek in het tijdschrift JAMA Pediatrics blijkt dan weer dat goedkope sigaretten de kindersterfte verhogen.

De onderzoekers berekenden voor alle Europese landen het effect van een prijsverhoging met 10 procent. Voor Bulgarije en Roemenië zou dat leiden tot een daling van het tabaksverbruik met 12,27 procent en ruim 252.000 minder overlijdens door tabak. In Litouwen en Polen zou het tabaksgebruik met 8,29 procent dalen en het aantal overlijdens met 210.000. In de andere Europese landen waaronder België zou het tabaksgebruik met gemiddeld 5,03 procent dalen, het aantal overlijdens door tabak zou met 1,4 miljoen per jaar verminderen. 

De onderzoekers berekenden ook wat het effect van een taksverhoging zou betekenen voor de staatsinkomsten. In de armere landen zoals Bulgarije en Roemenië, zou dit leiden tot een daling van de belastingsinkomsten. In de rijkere landen zouden er echter meer taksen (+ 6,8 %) geïnd worden. Die meeropbrengst zou volgens de onderzoekers kunnen gebruikt worden voor andere anti-tabaksmaatregelen. 

Kindersterfte
Een studie van het Imperial College London in JAMA Pediatrics onderzocht het effect van goedkope 'budget'-sigaretten op de kindersterfte. De studie analyseerde gegevens van bijna 54 miljoen geboortes in 23 Europese landen tussen 2004 en 2014, en vergeleek die gegevens met de prijs van sigaretten.

• Het sterftecijfer bij kinderen daalde in die periode van gemiddeld 4,4 per duizend naar 3,5 per duizend.
• De sigarettenprijs steeg in diezelfde periode in alle landen. Het gemiddelde prijsverschil tussen goedkope en gewone sigaretten schommelde tussen 13 en 26 procent.
• Een prijsverhoging van een pakje sigaretten met 1 € leidde tot een daling van de kindersterfte met 0,23 per duizend in het eerste jaar en nog eens 0,16 per duizend in het volgende jaar. 
• Een toename van het prijsverschil tussen goedkope en gewone sigaretten met 10 procent leidde echter tot een stijging van de kindersterfte met 0,07 per duizend. Dat betekent 3.195 extra overlijdens.

Bron:
BMJ Public Health
https://link.springer.com/article/10.1186%2Fs12889-017-4685-x
JAMA Pediatrics
http://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/article-abstract/2653916


Laatst bijgewerkt: september 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram