Stamcellen uit vetweefsel voor borstreconstructie

nieuws Naast vetcellen zitten in vetweefsel ook bindweefselstamcellen. Deze cellen hebben een bijzonder potentieel, ze kunnen meerdere types weefsel vormen terwijl ze zichzelf in stand houden. De stamcellen kunnen uitgroeien tot vet-, kraakbeen-, bot- en spiercellen. Het Tissue Engineering lab van de dienst plastische, reconstructieve en esthetische chirurgie van UZ Leuven onderzoekt deze stamcellen op de vorming van bloedvaatjes en op ontstekingsremmende factoren. Deze cellen vormen een erg nuttige bouwsteen om een grotendeels blijvende en zachte volumevergroting te krijgen voor een borstreconstructie. Vooral vrouwen die borstkanker hebben gehad en bij wie slechts een deel van de borst werd verwijderd, hebben baat bij deze techniek. De cellen zouden bovendien ook kunnen overleven in zones waar een bestraling werd uitgevoerd. Voor de reconstructie wordt het vetweefsel via een liposuctie met fijne canules verwijderd uit de buikwand, de bil of de dijen. Door een geautomatiseerd proces worden stamcellen en vetweefsel geselecteerd. Na dit proces worden de vrijgemaakte vetstamcellen in hoge concentratie toegevoegd met gezuiverd eigen vetweefsel. Deze combinatie wordt uiteindelijk in de onregelmatigheden in de borst ingebracht.

Voorlopig wordt deze techniek enkel toegepast voor een reconstructie bij patiënten na borstkanker. Op termijn kan de techniek ook gebruikt worden voor esthetische ingrepen waar extra vetweefsel voor nodig is. Op deze manier zouden protheses overbodig worden voor een borstvergroting. Ook littekens en rimpels zouden met zulke lichaamseigen bestanddelen behandeld kunnen worden.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram