Ook Magere mensen moeten sporten

nieuws Sporten vermindert het risico op een hartkwaal. Dit geldt ook voor mensen zonder overgewicht.
Slank blijven kan de kans op een hartkwaal weliswaar verlagen, maar ook dan is het belangrijk om te blijven sporten. “Als we kijken naar de risico’s die mensen lopen op een hartkwaal, kunnen we niet alleen de schuld geven aan overgewicht.” Dit concludeert dr. Peter T. Katzmarzyk van de York University. “Ook beweging speelt hierbij een belangrijke rol.”
Om de relatie tussen sporten, gewicht en het grotere risico op een hartkwaal te onderzoeken werden 633 volwassenen bestudeerd. Geen van de deelnemers had de laatste 6 maanden iets aan sport gedaan. Alle deelnemers moesten fietsen op een hometrainer en lieten het zuurstofgehalte in het bloed en het vetpercentage meten.
De deelnemers werden verdeeld in drie groepen. De onderzoekers gebruikten een formule uit een voorafgaande hartstudie om ieders kans op een toekomstige hartkwaal vast te stellen. Het zal geen verrassing zijn dat de zwaardere deelnemers een hoger risico bleken te lopen op een hartkwaal. Vergeleken met de dunste mensen in de studie was het risico 83% hoger in vergelijking met mensen met een hoog vetgehalte.
Maar niet alleen het hoge vetgehalte speelde een rol. Vergeleken met de deelnemers met een hoog zuurstofgehalte, hadden de deelnemers met een laag zuurstofgehalte 29% tot 62% meer kans op een hartkwaal. Hieruit blijkt dus dat gewicht en beweging beiden een belangrijke rol spelen. Let altijd op je gewicht, maar heb je geen overgewicht blijf dan sporten als je de kans op een hartkwaal wilt verminderen.


Laatst bijgewerkt: april 2001

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram