Met ‘10.000 stappen’ de Rode Duivels achterna

nieuws

Meer dan de helft van de Vlamingen beweegt te weinig. Drie vierde van de dag brengt de Vlaming zelfs zittend of liggend door. Een eenvoudige manier om meer te bewegen, is dagelijks 10.000 stappen zetten. Daarom organiseren het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) en de Vlaamse Logo’s met steun van de Vlaamse overheid de ‘10.000-stappenclash’. Van 16 mei tot 16 juni nemen de inwoners van de Vlaamse gemeenten het al stappend tegen elkaar op. De gemeente die na 1 maand de meeste stappen heeft gezet en de gemeente die tijdens de wedstrijd de meeste vooruitgang heeft geboekt, zijn de winnaars.

10.000 stappen per dag
Onderzoek wijst uit dat 10.000 stappen per dag zetten (en 8000 stappen voor 65-plussers) hetzelfde positieve effect op je gezondheid heeft als elke dag een half uur extra bewegen. Dat kan zelfs door dagdagelijkse activiteiten zoals tuinieren of het huishouden. Het unieke aan ’10.000-stappenproject’ is dat het er is voor iedereen, ook voor wie minder van sport houdt of voor wie te weinig tijd heeft. Een gemiddelde Vlaming zet nu ongeveer 6000 stappen per dag in zijn gewone doen en laten.

10.000-stappenclash
Om alle Vlamingen aan te moedigen 10.000 stappen per dag te zetten, organiseren het VIGeZ en de Vlaamse Logo’s in samenwerking met de Vlaamse Apothekersnetwerk (VAN) en de Vlaamse ziekenfondsen, met steun van de Vlaamse overheid, de 10.000-stappenclash. Dat is een stappencompetitie tussen de inwoners van de Vlaamse gemeenten.

De wedstrijd gaat als volgt: alle deelnemers moeten zich registeren op de online registratietool op www.10000stappen.be  en aansluiten bij de groep van hun gemeente. Met behulp van deze tool kunnen deelnemers online een stappendagboek bijhouden. Waarden zoals gemiddeld aantal stappen per week, totaal aantal stappen, streefdoel, … worden automatisch berekend. Met een stappenteller kan elke deelnemer gemakkelijk zijn stappen tellen. Stappentellers zijn voor maximum 21,5 euro beschikbaar bij de apotheker en sommige ziekenfondsen[1] <#_ftn1> in de buurt.

Om onze Rode Duivels aan te moedigen tijdens het Wereldkampioenschap voetbal in Brazilië zullen alle deelnemers samen virtueel richting Brazilië stappen. Zo worden alle ingegeven stappen opgeteld en omgezet in kilometers. Ideaal om ook de gezondheid van de ‘12de man’ te verbeteren.
De stappenregistratietool toont op een wereldkaart hoeveel kilometer elke gemeente al virtueel heeft afgelegd en hoe dicht Brazilië nadert. Via deze tool en de Facebook-pagina van 10.000 stappen (www.facebook.com/10000stappen ) kan iedereen op de voet volgen welke gemeente aan de leiding staat.

Op 18 juni worden de 2 winnaars bekendgemaakt: de gemeente die na 1 maand de meeste stappen heeft gezet, en de gemeente die tijdens de wedstrijd de meeste vooruitgang heeft geboekt. Die vooruitgang gaat over het gemiddeld aantal stappen dat de gemeente op het einde van de stappenclash heeft gezet in vergelijking met zijn startniveau.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram