Extreem sporten risico voor hart
nieuws
Door teveel aan duursport kan er beschadiging optreden aan de hartspier. Onderzoek aan de KU Leuven, gepubliceerd in de European Heart Journal toont aan dat vooral de rechterhartkamer gevoelig is voor schade tijdens langdurige inspanningen. Met name komen meer hartritmestoornissen in de rechterkamer voor.
Tijdens een fysieke inspanning moeten beide hartkamers hetzelfde werk verzetten. De linkerhartkamer kan zich daar goed aan aanpassen, maar de rechterhartkamer kan hier veel minder goed mee overweg, zo suggereert onderzoek bij atleten die een MRI-scan ondergaan tijdens een inspanning. Daarmee kan het hart rechtstreeks tijdens de inspanning bestudeerd worden.
De onderzoekers veronderstellen dat bij sommige mensen overbelasting van de rechterhartkamer optreedt door een combinatie van het type longdoorbloeding, de duur en de intensiteit van de sport, en de structuur van de rechterhartkamer. Ze hopen beter te kunnen begrijpen wie dit zeldzame risico op schade loopt. Vroegere detectie betekent immers preventie van erger. Bij die atleten kan het advies zijn minder intensief aan duursporten te doen.
Snelle ritmestoornissen in de hartkamers kunnen levensbedreigend zijn. Meestal zijn het structurele afwijkingen in het hart die een ritmestoornis veroorzaken. Die structurele afwijkingen kunnen aangeboren zijn of het gevolg van beschadigingen aan de hartspier door andere hartziekten of door een teveel aan duursport. De meeste ritmestoornissen zijn gelukkig goed te behandelen.
Hoewel extreem sporten een risico inhoudt, onder andere voor het hart, is niet sporten nog altijd veel slechter, benadrukt prof. Heidbuchel.