1 op 5 olympische atleten lijden aan astma

nieuws Ongeveer 20% van de atleten die in 1998 deelnamen aan de Olympische Winterspelen leden aan astma. Eenzelfde percentage werd gemeten tijdens de Olympische Zomerspelen in Atlanta in 1996. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Iowa. Opvallend is dat in sommige disciplines tot 1 op 4 atleten aan astma lijden. Dat is onder meer het geval bij langlauf en snow boarding en bij de korte schaatsnummers (o.m. figuurschaatsen). De onderzoekers schrijven dit toe aan de omgeving waarin deze disciplines worden uitgevoerd en die astma zouden kunnen uitlokken.
Volgens de onderzoekers blijkt uit deze cijfers, enerzijds, dat astma geen beletsel hoeft te zijn om sport en zelfs topsport te beoefenen, maar ook dat sport, anderzijds, aan de basis kan liggen van astma of van astma-aanvallen.
Deze cijfers moeten misschien enigszins gerelativeerd worden, zo stippen ook de onderzoekers aan, omdat het vermoeden bestaat dat sommige atleten ten onrechte beweren astma te hebben om bepaalde geneesmiddelen te kunnen nemen die op de lijst van verboden dopingproducten voorkomen.

Bron: Journal of Allergy and Clinical Immunology

Lees ook: Inspanningsastma: symptomen, behandeling en tips


Laatst bijgewerkt: februari 2004

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram