Verjaardagtips voor kinderfeestjes.

dossier Hip hip hoeraaa… verjaardagtips voor kinderfeestjes.

De verjaardag van je kind komt eraan. Tijd voor een feestje dus! Toeters en bellen, een dagje in het middelpunt van de belangstelling staan, lekker spelen, pakjes openmaken, kaarsjes uitblazen.

En voor de ouders: enkele verjaardagstips voor kinderfeestjes.

Organiseer je een feestje?

Dat beslis je als ouder zelf. Een feestje hoeft niet, maar kan. Je kan je eigen redenen hebben om geen feestje te organiseren: je kind houdt niet van drukte, je kiest voor een feestje met je gezin of meter en peter, je woning is niet voorzien op een groep kinderen, … Voor kinderen in de lagere school is het fijn dat je uitlegt waarom je geen feestje geeft. Zij willen vaak net hetzelfde als hun klasgenootjes doen om erbij te kunnen horen.

Vanaf welke leeftijd organiseer je een feestje voor je kind?

Dat kan voor je kleuter of voor je kind in de lagere school. Pubers vinden een verjaardagsfeestje doorgaans minder ‘cool’. Dat wil niet zeggen dat ze hun verjaardag onopgemerkt voorbij willen laten gaan.

Wie nodig je uit?

Algemeen geldt dat kleuters zich goed voelen met een klein groepje vriendjes op het feestje. Het lukt hen dan beter om samen te spelen, speelgoed moet met minder kinderen gedeeld worden, … Jonge kinderen vinden het moeilijk om te zeggen wie ze erbij willen op hun feestje. Misschien kan je de klasfoto erbij nemen? In de lagere school gaan kinderen al meer afwegen wie tot hun groepje vrienden behoort. Daar kan je met je kind over praten en zoeken naar wat haalbaar is voor jou.

Een feestje bouwen?

Er zijn oneindig veel leuke dingen te bedenken om te doen op een feestje. Wat spreekt jouw kind aan: een opdrachtentocht, samen een gezelschapsspel spelen, naar het voetbalpleintje trekken, samen cake bakken, een griezelavond, sokken schilderen, poppenkast spelen, een vrij podium organiseren, een wandeling met picknick … Een feestje hoeft echt niet duur te zijn om het leuk te maken.

Zie je het niet zitten om zelf iets in elkaar te boksen, heb je het te druk of wil je geen feestje bij je thuis te laten doorgaan? Je kan dan kiezen voor een kinderfeestje op maat bij een binnenspeeltuin, een dierentuin, een museum.
Pubers zien het misschien zitten om samen met hun beste vriend(in) een frietje te gaan eten, met vrienden thuis een avondje film te kijken met een portie popcorn in de buurt, een vriend mee te nemen naar een voetbalmatch, een namiddag naar de stad te gaan.

En de pakjes…

Die zijn leuk en horen erbij. Ze zijn niet het belangrijkste op een feestje. Voor kinderen is de verrassing leuker dan het cadeautje op zich (dat natuurlijk wel leuk mag zijn). Als ouder beslis je wat je wil besteden aan een cadeautje. Soms kan je tijdens de koopjesperiode dingetjes op de kop tikken voor feestjes die er nog aankomen. En je kan ook creatief zijn:
maak een snoeptaart voor de jarige, een beeldje met klei, een tekening waarop je een lolly vastmaakt …

Een lekkere zak snoep voor in de klas?

Een heleboel scholen vragen om geen snoep mee te geven als je kind jarig is. Wil je toch graag voor een verrassing zorgen? Dat lukt vast met een mand fruit, een mooi prentenboek voor de klas, een cake die je samen met je kind hebt gebakken, een strip voor de klasbibliotheek, een puzzel voor de speelhoek.

En nu? Feesten maar.

Meer info over opvoeden ?
Neem een kijkje op www.groeimee.be


Laatst bijgewerkt: september 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram