Kunstgraskorrels zijn veilig

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
123-voetbal-kunstgras-03-17.jpg

nieuws Sporten op kunstgrasvelden met rubberkorrels brengt zeer weinig risico met zich mee, ook voor kinderen. Ook valdempende rubbertegels, die onder meer op speelterreinen worden gebruikt, zijn veilig.
Dat oordeelde het Europese Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) na onderzoek op verzoek van de Europese Commissie. Het ECHA bevestigt dat er tal van gevaarlijke stoffen in het rubbergranulaat zitten, maar dat de kans om er kanker van te krijgen, zeer laag is. Behalve naar de risico’s bij inslikken en inademen, keek het ook naar het gevaar van huidcontact met de korrels. Het advies blijft wel om te douchen na het sporten.

Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noemde de risico's voor de gezondheid in december 2016 al "praktisch verwaarloosbaar'.

Ook het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid zegt dat er geen aanwijzingen zijn dat sporten op kunstgrasvelden met rubbergranulaat noodzakelijkerwijs tot gezondheidsrisico's leiden, gegeven dat de adviezen worden opgevolgd, zoals douchen na het sporten en schone kleren aantrekken.

Bronnen:

echa.europa.eu

www.rivm.nl

www.zorg-en-gezondheid.be

Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram