Viriliteit: welke kenmerken maken het verschil?

123-psy-oog-ogen-11-9.jpg

nieuws Aan welke morfologische criteria moet een man beantwoorden om er virieler en ‘dominanter’ uit te zien?

Het experiment werd verricht door een team van de Universiteit van St Andrews dat onderzoek doet rond psychologische en neurowetenschappelijke thema’s. In het kader van deze studie was het hun bedoeling om beter te begrijpen welke lichamelijke eigenschappen, meer bepaald trekken in het aangezicht, de ‘spontane’ perceptie van viriliteit oproepen. Volgens die specialisten is het zeker geen theoretisch gegeven: in het dagelijkse leven (sociale, professionele en gevoelsrelaties ….) kan deze quasi instinctieve evaluatie belangrijke gevolgen hebben. Het is dus zeker geen bijzaak om te proberen beter te begrijpen welke eigenschappen een rol spelen.

Een aantal vrijwilligers (mannen en vrouwen) werden samengebracht in het kader van deze studie. Tijdens het experiment kregen ze een aantal foto’s van gezichten te zien die werden bijgewerkt met grafische software (PsychoMorph genoemd). Ze moesten telkens aangeven in welke mate de man op de foto hen viriel en dominant leek. En daarbij blijken er drie parameters te zijn die een doorslaggevende rol spelen.

° De lengte (gesuggereerd door verlenging van het gezicht): bij een gezicht dat een tiental cm langer wordt gemaakt, schiet de perceptie van viriliteit pijlsnel omhoog.

° De mannelijke trekken (meer bepaald uitgesproken wenkbrauwen): dat is logisch.

° De leeftijd (vooral door het accentueren van de rimpels): het viriliteits- en dominantiegehalte blijkt zijn piek te bereiken rond de 35 à 40 jaar (wat niet betekent dat het daarna meteen bergaf gaat …)

En uiteraard spelen ook de stem, het voorkomen, de blik en de gebaren een rol.

Hier zie je een voorbeeld van een gezicht waarop wijzigingen werden aangebracht: bij de bovenste rij werd de lengte gemanipuleerd, bij de middelste rij de mannelijke trekken en bij de onderste rij de leeftijd. Wel, wat denk je zelf?

VisageVirilité3.png

bron: Perception (www.perceptionweb.com)

Laatst bijgewerkt: december 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram