Soa's vergroten kans op zwangerschapcomplicaties

Laatst bijgewerkt: mei 2022

nieuws Een gonorroe- of chlamydia-infectie in de aanloop naar of tijdens een zwangerschap vergroot de kans op complicaties zoals vroeggeboorte of een doodgeboren kindje. Dat blijkt uit onderzoek van 350.000 Australische vrouwen.

Van alle vrouwen kreeg 12 procent een te kleine baby. Vroeggeboorte kwam bij 4 procent van de vrouwen voor en 0,6 procent kreeg te maken met een doodgeboren kindje.

Bij vrouwen met chlamydia was de kans op een vroeggeboorte 17 procent groter. Het risico op een doodgeboren kindje nam zelfs met 40 procent toe. Gonorroe verdubbelde de kans op een vroeggeboorte. De invloed van gonorroe op de kans op een doodgeboren kindje konden de onderzoekers niet bepalen. Voor een laag geboortegewicht vonden de onderzoekers geen verband met de soa's.

Het onderzoek liet geen verschil in effect zien voor vrouwen die chlamydia kregen meer dan een jaar voor, een jaar voor of na de conceptie.
De onderzoekers benadrukken dat de studie geen oorzakelijk verband laat zien. Toch lijkt het belangrijk om soa's goed in de gaten te houden, zeker rond een zwangerschap.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram