HPV-vaccin: minder genitale wratten

nieuws In Australië heeft het HPV-vaccinatieprogramma geleid tot een drastische afname in de incidentie van genitale wratten. Dat blijkt uit onderzoek gepubliceerd in het BMJ (www.bmj.com/content/346/bmj.f2032).

Het humaan papillomavirus (HPV) wordt verantwoordelijk wordt geacht voor de overgrote meerderheid van de baarmoederhalskankers en andere genitale kankers en voor genitale wratten.

De Hoge Gezondheidsraad raadt HPV-vaccinatie aan voor volgende vrouwen:
• Meisjes van 10 tot 13 jaar
• Jonge vrouwen van 14 tot 26 jaar die nog geen seksueel contact gehad hebben.
• Bij jonge vrouwen van 14 tot 26 jaar die reeds seksuele betrekkingen gehad hebben, moet de vrouw in overleg met haar arts bekijken of vaccinatie nog zinvol is. Hebt u weinig seksueel contact gehad, dan is het mogelijk dat u geen HPV-infectie hebt opgelopen. In dat geval heeft vaccinatie zeker zin. Hebt u vaak seks gehad, dan is de kans groter dat u het virus hebt opgelopen. Vaccinatie heeft dan minder zin. Vaccinatie kan wel nog beschermen tegen de andere types HPV waarvoor het vaccin bedoeld is en waar u nog niet mee besmet bent.

Australië heeft sinds 2007 het quadrivalente HPV-vaccin opgenomen in het nationale vaccinatieprogramma. Dit vaccin biedt ook bescherming tegen de typen van het HPV-virus die genitale wratten veroorzaken. Dit vaccin wordt in Vlaanderen gratis ter beschikking gesteld voor de vaccinatie van meisjes die in het eerste jaar secundair onderwijs zitten of die twaalf jaar oud zijn. Voor oudere meisjes (van 12 tot 18 jaar) is het vaccin niet gratis, maar wordt het gedeeltelijk terugbetaald door de ziekteverzekering zodat het vaccin normaal 10,60 euro per dosis kost. Meisjes die ouder zijn en al een eerste vaccin kregen vóór hun 19de verjaardag, komen ook in aanmerking voor terugbetaling.

Onderzoekers keken in registratiedata van SOA-klinieken hoeveel vrouwen de diagnose genitale wratten kregen in een periode van vijf jaar na de start van het vaccinatieprogramma en vergeleken dit met een even lange periode ervoor. De afname bedroeg 92,6% bij vrouwen onder de 21 jaar en 72,6% bij vrouwen van 21-30 jaar. Boven de 30 jaar was er geen verschil.


Laatst bijgewerkt: november 2019
Vragen over kanker? Contacteer gratis Kankerinfo Vragen over kanker? Contacteer gratis Kankerinfo
Stichting tegen Kanker

Onze huisartsen, psychologen, sociaal assistenten en gespecialiseerde verpleegkundigen helpen je om antwoorden te vinden!

Contacteer gratis Kankerinfo

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram