Kauwgom veroorzaakt hoofdpijn

123-snoep-kauwgom-170-02.jpg

nieuws Jongeren die veel kauwgom kauwen en vaak hoofdpijn hebben, stoppen beter met de kauwgom. Onderzoek aan het Meir Medical Centre in Israël bevestigt namelijk dat het kauwen van kouwgom twee types van hoofdpijn, spanningshoofdpijn en migraine, kan veroorzaken. Het onderzoek verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Pediatric Neurology (www.pedneur.com/article/S0887-8994%2813%2900540-7/abstract).

Bij de studie waren 30 jongeren tussen 6 en 19 jaar oud betrokken die vaak hoofdpijn hadden en die dagelijks gedurende één tot zes uur kauwgom kauwden. Bij 19 daarvan verdween de hoofdpijn vrijwel volledig als ze gedurende één maand geen kauwgom kauwden, en bij nog eens 7 verbeterde de hoofdpijn. Toen 26 van de 30 patiënten werd gevraagd om opnieuw veel kauwgom te kauwen, kwam de hoofdpijn binnen de week terug.

Een mogelijke verklaring is dat het langdurig kauwen spanning veroorzaakt op het gewricht dat de kaak en de schedel met elkaar verbindt, waardoor de hoofdpijn ontstaat. Dat de hoofdpijn veroorzaakt wordt door de kunstmatige zoetstof aspartaam in de kauwgom, achten de onderzoekers zeer onwaarschijnlijk.


Laatst bijgewerkt: februari 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram