Kauwgom veroorzaakt hoofdpijn

Laatst bijgewerkt: februari 2014
123-snoep-kauwgom-170-02.jpg

nieuws Jongeren die veel kauwgom kauwen en vaak hoofdpijn hebben, stoppen beter met de kauwgom. Onderzoek aan het Meir Medical Centre in Israël bevestigt namelijk dat het kauwen van kouwgom twee types van hoofdpijn, spanningshoofdpijn en migraine, kan veroorzaken. Het onderzoek verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Pediatric Neurology (www.pedneur.com/article/S0887-8994%2813%2900540-7/abstract).

Bij de studie waren 30 jongeren tussen 6 en 19 jaar oud betrokken die vaak hoofdpijn hadden en die dagelijks gedurende één tot zes uur kauwgom kauwden. Bij 19 daarvan verdween de hoofdpijn vrijwel volledig als ze gedurende één maand geen kauwgom kauwden, en bij nog eens 7 verbeterde de hoofdpijn. Toen 26 van de 30 patiënten werd gevraagd om opnieuw veel kauwgom te kauwen, kwam de hoofdpijn binnen de week terug.

Een mogelijke verklaring is dat het langdurig kauwen spanning veroorzaakt op het gewricht dat de kaak en de schedel met elkaar verbindt, waardoor de hoofdpijn ontstaat. Dat de hoofdpijn veroorzaakt wordt door de kunstmatige zoetstof aspartaam in de kauwgom, achten de onderzoekers zeer onwaarschijnlijk.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram