Rokers riskeren blindheid

sigaret-mond-3.jpg

nieuws Rokers lopen twee keer meer kans om op latere leeftijd blind te worden door maculaire degeneratie dan niet-rokers. Dat zegt de Britse AMD Alliance en de Royal National Institute of the Blind. Beide verenigingen vragen dat op sigarettenpakjes een waarschuwing komt tegen blindheid.
Maculaire degeneratie is de voornaamste oorzaak van (gedeeltelijke) blindheid bij mannen en vrouwen boven 50 jaar. Men schat dat 18% van de mensen tussen 65 en 74 jaar in meerdere of mindere mate lijden aan maculaire degeneratie. Boven 74 jaar zou dit tot 30% oplopen. Maculaire degeneratie is een chronische en progressieve aftakeling van de macula van het oog. De macula is het klein centraal punt van de lichtgevoelige retina achter in het oog. Wanneer de macula niet meer optimaal functioneert wordt het centraal deel van het zicht wazig, duister, vervormd of vlekkerig. Daardoor wordt lezen en dergelijke nagenoeg onmogelijk. Ook dagelijkse taken zoals autorijden, koken, telefoneren, enz. worden moeilijk of onmogelijk.
Mensen die stoppen met roken hebben na tien jaar een vergelijkbaar risico op maculaire degeneratie als niet-rokers.

Lees ook: Maculaire degeneratie


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram