Gezonde voeding kan maculaire degeneratie tegenhouden.

nieuws Een gezonde voeding met veel groenten en fruiten en niet roken kan maculaire degeneratie helpen voorkomen. Dat blijkt uit een Amerikaans studie waarbij identieke tweelingen met een erfelijke voorbeschiktheid voor maculaire degeneratie werden opgevolgd (Ophthalmology.

Leeftijdsgebonden maculaire degeneratie is een chronische en progressieve aftakeling van de macula van het oog. Het is de voornaamste oorzaak van (gedeeltelijke) blindheid bij mannen en vrouwen boven 50 jaar. Men schat dat 18% van de mensen tussen 65 en 74 jaar in meerdere of mindere mate lijden aan maculaire degeneratie. Boven 74 jaar zou dit tot 30% oplopen.

De onderzoekers zochten naar factoren om te verklaren waarom de ziekte bij tweelingen met identieke genen niet altijd even ernstig verloopt.
Een belangrijke factor is een gezonde voeding met veel groenten en fruit, vis en melk dat rijk is aan vitamine D, betaine en methionine. Ook roken blijkt een belangrijke risicofactor.


Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram