Verhogen slaapmiddelen het risico op Alzheimer?

nieuws

Slaamiddelen zoals benzodiazepinen en z-medicijnen (zopiclon en zolpidem) verhogen het risico op de ziekte van Alzheimer. Dat blijkt uit een nieuwe Finse studie gepubliceerd in het tijdschrift Acta Psychiatrica Scandinavica.

De studie is gebaseerd op gegevens van meer dan 70.000 personen bij wie tussen 2005 en 2011 Alzheimer werd vastgesteld en die vijf jaar voor de diagnose Alzheimer al slaappillen gebruikten. Alhoewel het verhoogde risico zeer beperkt is en de onderzoekers toegeven dat ze niet met zekerheid kunnen zeggen dat het om een oorzakelijk verband gaat, raden ze toch aan om voorzichtig te zijn bij het gebruik van benzodiazepines bij ouderen omwille van de vele mogelijke bijwerkingen.

In een begeleidend commentaar worden de conclusies van dit onderzoek echter sterk gerelativeerd. Volgens de commentaarschrijver bewijst dit onderzoek niet dat er een oorzakelijk verband zou bestaan tussen het gebruik van benzodiazepinen en de ziekte van Alzheimer. Maar zelfs indien dat wél het geval zou zijn, is dat verband uiterst klein: door geen benzodiazepinen te gebruiken zou men minder dan 0,1 procent van de gevallen van Alzheimer kunnen vermijden. Het belang van andere risicofactoren is veel groter: het risico op dementie en bijvoorbeeld een laag onderwijsniveau bedraagt 9 procent, gehoorverlies 5 procent, roken 8 procent en depressie 4 procent. 

Bron:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/acps.12909
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/acps.12943


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram