Schadelijke effecten van te veel of te weinig slapen

123-man-slapen-uurwerk-moe-170_07.jpg

nieuws Ook als u verder gezond bent, kan te veel of te weinig slapen schadelijke effecten op uw gezondheid hebben. Onderzoek aan het VUmc in Amsterdam toont hoe essentieel slaap is voor het glucosemetabolisme, een belangrijk aspect van de gezondheid.

De studie onderzocht gezonde mannen en vrouwen tussen de dertig en zestig jaar oud, uit negentien Europese landen. Ze maten het aantal uren dat de deelnemers elke nacht sliepen en hun lichaamsbeweging. Ook werd bijgehouden hoe goed het lichaam insuline verbruikt. Dit heeft invloed op het glucosemetabolisme en biedt informatie over hoe hoog het risico op diabetes is.

Glucose
De mannelijke testpersonen die gemiddeld ongeveer zeven uur per nacht sliepen hadden een beter glucosemetabolisme dan de mannen die gemiddeld langer of korter sliepen. Ook was hun bloedsuikerspiegel lager (wat gezonder is).

Bij de korter of langer slapende mannen reageerden de cellen in het lichaam minder op insuline. Dit vermindert de opname van glucose, wat het risico op het ontwikkelen van diabetes verhoogt. Bij vrouwen werd deze associatie door de onderzoekers niet aangetroffen. Hoe dat komt, is onduidelijk.
Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Laatst bijgewerkt: oktober 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram