6260 besneden vrouwen in België

nieuws Volgens een studie van het Instituut voor Tropische Geneeskunde van Antwerpen schat dat in ons land 6.260 meisjes besneden zijn en 1975 het risico lopen om daar het slachtoffer van te worden (gegevens op 1 januari 2008). Het Vlaams Gewest (met 3550 vrouwen en meisjes die reeds besneden zijn of het risico lopen om besneden te worden) wordt het meest getroffen door deze problematiek, gevolgd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (3037) en het Waals Gewest (1648).

Volgens de studie neemt het aantal vermoedelijk besneden vrouwen dat in België bevalt voortdurend toeneemt: gedurende de laatste tien jaar is hun aantal verdrievoudigd. Tijdens de bevalling kunnen er bij die vrouwen complicaties optreden.
De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat wereldwijd ongeveer 100 à 140 miljoen vrouwen en meisjes het slachtoffer zijn van een genitale verminking en dat elk jaar ongeveer 3 miljoen het risico lopen om op die manier te worden verminkt (WGO 2008). Vrouwelijk genitale verminking is wijd verspreid in grote delen van Afrika en in sommige landen in het Midden-Oosten, maar ook in de Europese Unie komt dit voor binnen gemeenschappen die afkomstig zijn uit landen waar besnijdenis een gangbare praktijk is.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram