Tips tegen vroegtijdige zaadlozing

nieuws Voortijdige ejaculatie is een veelvoorkomend probleem, vooral bij jonge, seksueel nog onervaren mannen. Maar het kan ook bij meer ervaren mannen optreden. Elke man komt wel eens sneller klaar dan gewenst. Als dit zo nu en dan voorkomt, hoeft het geen probleem te zijn. Bij vroegtijdige zaadlozing komt een man bijna altijd te snel of zeer snel klaar, direct nadat hij in de vagina is gekomen. Seksuologen spreken van een voortijdige zaadlozing als een man bij elke gemeenschap binnen een minuut en vaak al binnen 30 seconden klaarkomt.

Heel zelden wordt de voortijdige zaadlozing veroorzaakt door een lichamelijke aandoening, zoals een ontsteking van de prostaatklier (zie Prostatitis) of door een stoornis van het zenuwstelsel. Meestal is de oorzaak van psychische aard: mn voet zich onzeker, men is gespannen...
Als u herhaaldelijk last hebt van vroegtijdige zaadlozing, dan kan het aangewezen zijn om een medisch onderzoek te laten uitvoeren om te kijken of er mogelijk een lichamelijke oorzaak bestaat.
Als er niet direct een lichamelijke oorzaak wordt gevonden, dan kunnen volgende tips helpen.

• Start/stop-therapie: hierbij stimuleert de partner de penis. Wanneer de man voelt dat het orgasme nadert, vraagt hij zijn partner op te houden. Na een paar minuten begint de partner weer, om vervolgens weer te stoppen. Als men deze oefening gedurende een paar weken regelmatig doet, leren mannen een hoge mate van opwinding te verdragen zonder zaad te lozen en daarmee zich beter te beheersen.

• De knijptechniek: Vlak voor de zaadlozing knijpt u met duim en wijsvinger stevig vlak achter de kop van de penis, op de boven- en onderkant. Door dit knijpen verdwijnt de erectie gedeeltelijk, zodat er geen zaadlozing optreedt. Als u dit regelmatig doet, boekt u vaak grote vooruitgang bij het beheersen van de zaadlozing.

• EMLA-zalf: dit is een crème die een plaatselijk verdovend effect heeft en zorgt dat je penis minder gevoelig is. Moet een kwartier voor de seks aangebracht worden. Respecteer zorgvuldig de gebruiksaanwijzingen omdat de crème irritatie kan geven. EMLA-crème is alleen op doktersvoorschrift verkrijgbaar.

• Sommige antidepressiva hebben als bijwerking dat ze de zaadlozing vertragen. Als kortetermijnmaatregel kan dit helpen: zo krijgt de man meer zelfvertrouwen en is het probleem sneller opgelost. Deze middelen moeten enkele uren voor de te verwachten seksuele activiteit ingenomen te worden, wat niet altijd evident is. Bovendien kunnen ze vervelende bijwerkingen hebben. Raadpleeg altijd een arts voor u dergelijke geneesmiddelen neemt.


Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram