Nieuwe campagne voor mannen die seks hebben met mannen

123-homoseksual-regenboogvlag-08-19.jpg

nieuws

De tijd dat preventie gelijk stond (of beperkt was) tot condoomgebruik is voorbij. Preventie betekent vandaag een menu van mogelijkheden waaruit je kan kiezen en die je kan combineren: condooms, PrEP (preventief gebruik van hiv-remmende medicatie), regelmatig testen en behandelen bij soa en hiv.  
Sensoa kiest ervoor om deze keuze samen te vatten in een positieve, duidelijke en krachtige boodschap: PROTECT, TEST, TREAT, REPEAT! 

De norm van veilig vrijen wordt zo herbevestigd zodat mannen die seks hebben met mannen veilige en prettige seks kunnen hebben. De vier begrippen worden getoond tegen een erotische achtergrond en zullen te zien op al het materiaal (affiches, condooms, T-shirts, stickers, banners enz.) dat Sensoa gebruikt bij zijn acties naar bars, clubs, sauna’s en andere plaatsen die bezocht worden door mannen die seks hebben met mannen.
Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin: “Deze nieuwe campagne past binnen het Vlaamse preventiebeleid dat duidelijk aanslaat. Het is positief dat het aantal HIV-diagnoses daalt. Dat neemt niet weg dat behoedzaamheid binnen en buiten de relatie uiteraard raadzaam blijft. Daar zet deze campagne op in. Vrij veilig en laat je geregeld testen.”

Combinatiepreventie werkt
Al twee jaar op rij tonen de dalende cijfers van de nieuwe hiv-diagnoses dat preventie zijn vruchten afwerpt. Daarbij worden 'klassieke' preventiemethodes zoals sensibiliseren over veilig vrijen en distributie en beschikbaarheid van condooms en glijmiddel in homosekshoreca gecombineerd met nieuwe inzichten en mogelijkheden. 
Zo promoot Sensoa het gebruik van PrEP: dat is het slikken van hiv-remmende medicatie door mensen zonder hiv om zo een besmetting met hiv te voorkomen.
Daarnaast spoort Sensoa homo- en bi-mannen aan zich (sneller) te laten testen op soa en hiv. Hoe sneller een soa opgespoord wordt, hoe sneller behandeld kan worden en hoe minder deze kan doorgegeven worden. 
Hiv kan nog niet genezen worden, maar het snel starten met medicatie heeft een dubbel voordeel: het is beter voor de gezondheid van de persoon met hiv én het zorgt ervoor dat het virus zo onderdrukt wordt dat het niet meer via seksueel contact kan doorgegeven worden. Die laatste boodschap wordt soms vertaald als N=N (niet detecteerbaar=niet overdraagbaar).

Het nieuwe concept is duidelijk en de vormgeving is seks-gericht. De boodschap van beschermen, testen en behandelen is complex, zeker op evenementen waar het vooral draait om verleiden, dansen en plezier maken. Daarom kiest Sensoa voor korte seksgerichte boodschappen (zogenaamde ‘quick and dirty’-prikkels), in plaats van ‘slow and thorough’-prikkels (bv. lezen en cognitief verwerken). Op deze manier zal de boodschap van hiv, soa’s en veilig vrijen beter worden opgenomen.

Deze worden vertaald in Engelse termen. Op de grote events waar we veel volk bereiken is een groot deel van het publiek niet-Nederlandstalig. Bovendien begrijpt een ruime meerderheid van de Vlaamse mannen die seks hebben met mannen Engels.

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram