Mogen we nog seks hebben in de lockdown?

123m-koppel-bed-seks-vrijen-02-17.jpg

dossier Liefde en seks zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hoe pakken we dat aan in de lockdown? Mogen we nog seks hebben terwijl we minstens anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden? We vroegen het aan relatietherapeute en seksuologe Vanessa Muyldermans.

Is COVID-19 seksueel overdraagbaar?
Het coronavirus is geen seksueel overdraagbare aandoening en wordt dus niet overgedragen via sperma of vaginaal vocht. Je loopt echter wel altijd kans op besmetting als je dicht bij een andere persoon komt, omdat kleine, besmettelijke druppeltjes vrijkomen als iemand hoest of niest. Die komen in de lucht terecht, maar ook op voorwerpen en oppervlakken. Een andere persoon kan deze druppeltjes rechtstreeks inademen wanneer hij of zij dichtbij staat of zit (of ligt), en het kan ook dat men de druppeltjes op de handen krijgt en dan met de handen de mond, neus of ogen aanraakt en zo besmet raakt. Maar dat kan even goed gebeuren als jullie naast elkaar in de zetel zitten. Seksen met iemand waarmee je samenleeft, vergroot het risico op besmetting dus niet. Seksen met iemand waarmee je niet samenleeft, mag niet, omdat het risico dan veel groter wordt.
Zijn er bepaalde seksuele standjes die aangeraden zijn tijdens de coronacrisis?
Zelfs bij standjes als ‘doggystyle’ ben je relatief dicht bij elkaar en raak je mekaar waarschijnlijk wel aan. Er blijft dus wel altijd een zeker risico op besmetting, welk standje je ook gebruikt.
Wat als je een polyamoureuze relatie hebt?

Ook met de verschillende partners in een polyamoreuze relatie mag je knuffelen, zoenen en seksen, wanneer je met al deze partners ‘vast’ samenleeft. Ook hier ervan uitgaande dat deze partners enkel met jou knuffelen, zoenen, seksen,… Je kan dus een soort kring of bubbel vormen met drie of met vier in plaats van met twee, zolang het maar een gesloten kring vormt. De ondertussen bij iedereen bekende leuze ‘Blijf in uw kot’ kan je met andere woorden vrij vertalen naar ‘Seks enkel in uw kot’ of in ‘uw bubbel’.’

Wanneer heb je beter geen seks?
Als één van jullie zich ziek voelt, dan kan je beter niet zoenen, vrijen of samen slapen. Vertoont één van jullie symptomen van het coronavirus? Neem dan contact op met de arts.

Bron: Vanessa Muyldermans heeft naast een Master na Master Seksuologie ook een Master in de Criminologie en een bachelor (sociale) verpleegkunde op zak. Ze is lid van de Vlaamse Vereniging voor Seksuologie en is momenteel bezig aan een vierjarige therapieopleiding van de oplossingsgerichte strekking. Eerder volgde ze al een opleiding partnerrelatietherapie, kinderwensconsulent en een opleiding rouw- en verlieskunde. Vanessa heeft al jaren haar eigen praktijk waar ze mensen helpt met al hun seksuele, relationele en kinderwensvraagstukken.

Lees ook: Hoe kom je als koppel de quarantaine goed door?


Laatst bijgewerkt: mei 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram