Kind en Gezin: Oogscreening via app

K&G-oogonderz-oz-app-gsm-05-181.jpg

nieuws

Sinds 2013 kijkt Kind en Gezin in Vlaanderen en Brussel de ogen na van alle kinderen op afwijkingen die op termijn kunnen leiden tot een lui oog. Voortaan zal de oogscreening bij jonge kinderen via een app op een smartphone gebeuren. Kind en Gezin is de eerste Europese gebruiker van deze technologie die in Amerika werd ontwikkeld. 

Door al op jonge leeftijd de ogen te screenen, worden eventuele oogproblemen, zoals bijvoorbeeld een lui oog, snel vastgesteld en indien nodig op de juiste manier behandeld. 

Elk jaar checkt Kind en Gezin de ogen van meer dan 90.000 kinderen. Elk kind wordt 2 keer onderzocht, een keer op 15 maanden en een keer op 30 maanden. De resultaten van de oogscreening worden opgenomen in het elektronisch kinddossier, zodat de opvolging van de kinderen verzekerd is wanneer ze naar school gaan, via de Centra voor LeerlingenBegeleiding (CLB) waar het oogonderzoek verder loopt, maar ook via hun huisarts of andere artsen. 

Bij de geboorte zijn de ogen nog niet volledig ontwikkeld. Die ontwikkeling van het zicht duurt tot de leeftijd van 7 a` 8 jaar. Om de ontwikkeling goed te laten verlopen, moeten alle verbindingen tussen het oog en de hersenen volledig normaal zijn. Als om de een of andere reden het zicht in het ene oog niet goed is, door brekingsafwijkingen of omdat er iets voor komt, focussen de hersenen op dat goede oog. Op termijn geeft dat een lui oog waardoor je minder goed ziet. Als het tijdig opgemerkt en behandeld wordt via een bril of het afplakken van een oog, is het omkeerbaar. Dan kan je het oog en de hersenverbinding stimuleren, zodat dat ene oog toch goed functioneert. 

GoCheckKidsapp
De testen gebeurden sinds 2013, maar de apparaten die daarvoor gebruikt werden, waren aan vervanging toe. De nieuwe 'GoCheckKidsapp' die voortaan voor de screening zal gebruikt worden, is eenvoudig en screent op bijziendheid, verziendheid en of er een verschil is tussen beide ogen. Als de app een probleem detecteert, verwijst Kind en Gezin het kind door naar een oogarts voor verder onderzoek. 

Omdat deze app compatibel moet zijn met de smartphone en er een goede camera nodig is voor de screening, krijgen de 700 verpleegkundigen van Kind en Gezin een iPhone7+. Deze app maakt gebruik van het witte licht van de flits en niet langer van een infrarood licht. Door deze nieuwe technologie is het makkelijker om ook de meer donkere oogjes te testen. De app gebruikt ook golvende tonen om de aandacht van de kinderen te trekken. Dat we er draadloos en op verplaatsing mee aan de slag kunnen, maakt het allemaal nog gebruiksvriendelijker. 
Op de website van Kind en Gezin worden alle gegevens over de oogscreening verzameld. 
www.kindengezin.be/cijfers-en-rapporten/cijfers/lokale-cijfers- gezondheid/ 

Link met #buitenbabys 
Met de campagne van de #buitenbabys onderstreepte Kind en Gezin het belang van buiten spelen. Dat is leuk e´n gezond. Het stimuleert namelijk de ontwikkeling van het ver zicht en verkleint het risico op bijziendheid. Een recent onderzoek toonde zelfs aan dat voor elk extra uur per week dat kinderen buiten spelen, het risico op bijziendheid verkleint met 2 procent. 

Laatst bijgewerkt: mei 2018
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram