Rookt u? Laat uw nicotineverslaving en de gevolgen van roken gratis meten

Laatst bijgewerkt: mei 2016
123-stop-roken-sigar-170-08.jpg

nieuws Ter gelegenheid van de Werelddag zonder tabak op 31 mei, openen meerdere ziekenhuizen hun deuren voor een gratis test en advies voor rokers. U krijgt onder meer:

• Een evaluatie van de nicotineverslaving (Fagerströmtest). Enkele vragen volstaan om de fysieke afhankelijkheid van nicotine te kennen en om meer te weten over de gewoontes van de roker. Hoeveel sigaretten rookt u per dag, hoe snel na het opstaan rookt u,...?
• De meting van het koolstofmonoxidegehalte (giftige gas-gevormd tijdens de verbranding van de sigaret) in de longen. Om deze meting uit te voeren, moet de roker zijn adem gedurende 15 seconden inhouden alvorens in een klein apparaat te blazen. De resultaten worden gemeten in PPM (parts per million) en worden ter plaatse door de gezondheidsspecialist ontleed.
• De bepaling van de werkelijke leeftijd van de longen. Ook hier moet de roker in een klein apparaat blazen dat de meting uitvoert. Deze test kan behoorlijk confronterend zijn. Een roker van 40 jaar oud bijvoorbeeld, kan ontdekken dat hij of zij de longen van een 60-jarige heeft.

Na deze testen te hebben afgelegd, ontvangt iedere roker een gepersonaliseerd paspoort en wordt hij of zij aangemoedigd om een professionele zorgverlener te raadplegen om de resultaten te overlopen. Tevens worden mogelijke hulp en ondersteuning bij het stoppen met roken besproken. Dat verhoogt volgens onderzoek de kans op succesvol stoppen met 30 %.
De lijst van deelnemende ziekenhuizen met de preciese datum van de gratis tests staat op www.dagzondertabak.be
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram