Roken verandert genen

123-genet-mat-genen-chrom-170-02.jpg

nieuws

Dat roken slecht is voor de gezondheid, wordt tegenwoordig algemeen aanvaard. Zo is bekend dat rokers een verhoogde risico hebben op allerlei kankers en diabetes, en dat hun immuniteit en hun spermakwaliteit minder goed is dan niet-rokers. Een mogelijke verklaring ligt in het feit dat roken een negatief effect heeft op meerdere genen. Wij erven onze genen van onze ouders, maar in de loop van het leven kunnen er allerlei veranderingen of mutaties in die genen optreden onder invloed van externe factoren zoals luchtvervuiling, allerlei giftige stoffen enzovoorts. Ook door roken kunnen dergelijke ‘epigenetische’ veranderingen optreden in genen die belangrijk zijn bij het ontstaan van onder meer kanker, diabetes en immuniteitsproblemen. Dat blijkt uit een onderzoek aan de Universeit van Uppsala in Zweden, gepubliceerd in het vaktijdschrift Human Molecular Genetics. Dergelijk effect werd echter alleen vastgesteld bij rooktabak en niet bij snuiftabak. Wat doet veronderstellen dat het niet zozeer te maken heeft met de tabak maar wel met de giftige stoffen die vrijkomen tijdens het verbranden.


Laatst bijgewerkt: december 2019
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram