Roken kan mannen een zwarte, harige tong geven

lingua-villosa-nigra-120.jpg

nieuws Mannen die roken lopen veel risico op het ontwikkelen van een zwarte tong.
Een zwarte, harige tong (lingua villosa nigra) verschijnt wanneer de papillen op de tong 1,5 centimeter lang worden en bruin of zwart worden, aldus een onderzoeker van de Universiteit van Essen. Normaal gezien zijn deze papillen slechts één millimeter lang. Het fenomeen komt het vaakst voor bij mannen die roken.

De afwijking zou afkomstig zijn van een verstoring van het immuunsysteem dat ervoor zorgt dat bacteriën op de tong kunnen samenklitten. Roken, vooral in combinatie met slechte mondhygiëne, kan net zoals een tekort aan vitamines de oorzaak zijn van een zwarte, harige tong.

De enige remedie is stoppen met roken en de mondhygiëne verbeteren. Hoe lang het precies duurt vooraleer de zwarte, harige tong terug gezond roos wordt, is echter niet echt duidelijk. In sommige gevallen verdwijnt het fenomeen zelfs vanzelf.

Laatst bijgewerkt: juli 2020
Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen? Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen?
Vista-life pharma

Onze vitamine D is op het laagste niveau in de winter en het voorjaar. Ontdek hoe vitamine D op peil te brengen en geniet van zijn weldaden.

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram