Roken kan mannen een zwarte, harige tong geven

lingua-villosa-nigra-120.jpg

nieuws Mannen die roken lopen veel risico op het ontwikkelen van een zwarte tong.
Een zwarte, harige tong (lingua villosa nigra) verschijnt wanneer de papillen op de tong 1,5 centimeter lang worden en bruin of zwart worden, aldus een onderzoeker van de Universiteit van Essen. Normaal gezien zijn deze papillen slechts één millimeter lang. Het fenomeen komt het vaakst voor bij mannen die roken.

De afwijking zou afkomstig zijn van een verstoring van het immuunsysteem dat ervoor zorgt dat bacteriën op de tong kunnen samenklitten. Roken, vooral in combinatie met slechte mondhygiëne, kan net zoals een tekort aan vitamines de oorzaak zijn van een zwarte, harige tong.

De enige remedie is stoppen met roken en de mondhygiëne verbeteren. Hoe lang het precies duurt vooraleer de zwarte, harige tong terug gezond roos wordt, is echter niet echt duidelijk. In sommige gevallen verdwijnt het fenomeen zelfs vanzelf.

Laatst bijgewerkt: juli 2020
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram