Mogen zwangere vrouwen nicotinevervangers gebruiken om te stoppen met roken?

nieuws Roken kan gevaarlijk zijn voor moeder en kind. Ook de nicotinevervangers bevatten nicotine en kunnen schadelijk zijn. Daarom wordt aan zwangere vrouwen aangeraden om te stoppen met roken zonder nicotinevervangende therapie.
Indien dat niet lukt, kan u eventueel toch nicotinevervangers gebruiken omdat de risico’s voor moeder en kind die voortvloeien uit roken groter zijn dan de risico’s die gepaard gaan met het gebruik van nicotinevervangers. Bij gebruik van nicotinevervangers komt er veel minder nicotine in het bloed terecht, en er is ook geen blootstelling aan de andere schadelijke stoffen in tabaksrook (polycyclische koolwaterstoffen, koolmonoxide enz). Bij voorkeur worden de nicotinevervangers niet continu maar alleen met tussenpozen gebruikt, om de blootstelling van het kind aan nicotine zoveel mogelijk te beperken.

Doe dit evenwel niet op eigen houtje, maar bespreek dit altijd eerst met uw arts. Bovendien moet het gebruik van nicotinevervangers tijdens zwangerschap altijd gepaard gaan met een intensieve begeleiding.
Indien u een nicotinevervanger gebruikt (en uiteraard indien u rookt) is het beter om geen borstvoeding te geven? Indien u toch borstvoeding wilt geven, dan wordt aangeraden om de kauwgom of zuigpastilles net na het zogen te nemen en er twee uur voor de volgende zoogbeurt geen te nemen.
Geneesmiddelen die helpen bij het stoppen met roken, zoals Zyban en Champix, mag u tijdens zwangerschap en borstvoeding niet gebruiken.


Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram