Minder risico voor het hart na rookstop, zelfs bij gewichtstoename

123-stoppen-roken-sigar-170-07.jpg

nieuws Uit een nieuw onderzoek aan de universiteit van Lausanne in Zwitserland is gebleken dat stoppen met roken het risico op een hartinfarct en een beroerte vermindert zelfs als men in gewicht bijkomt. De studie verscheen in Journal of the American Medical Association.

We weten al lang dat stoppen met roken veel voordelen biedt op het vlak van hart- en vaatziekten maar het was nog niet zeker in welke mate een toename van het gewicht na rookstop dat gunstige effect eventueel zou tegengaan. Overgewicht is immers ook een risicofactor voor hart- en vaatziekten en ook voor bepaalde kankers.

Er werd een onderzoek gedaan bij 3 251 mensen die om de vier jaar werden geëvalueerd tussen 1984 en 2011. Bij het begin was iets minder dan een derde van hen roker. In de 25 jaar die de studie duurde, kregen 631 deelnemers een hartinfarct, een beroerte, hartfalen of een andere hart-vaatziekte.

Mensen die waren gestopt met roken sinds de laatste evaluatie en ook degenen die al langer waren gestopt, hadden 50% minder kans op hartproblemen dan de personen die nog rookten. Mensen die waren gestopt met roken kwamen gemiddeld 2,7 tot 3,6 kg bij maar dat had geen invloed op de gezondheid van hun hart en bloedvaten. We dienen wel op te merken dat in dit onderzoek niet kon worden nagegaan welke de invloed is van uitgesproken gewichtstoename (bv. meer dan 9 kilo).

Laatst bijgewerkt: juli 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram