Nieuwe bloedtest helpt reuma te voorkomen

123-bloedafn-labo-06-17.jpg

nieuws

Een nieuwe bloedtest kan voorspellen welke mensen met een verhoogd risico op reumatoïde artritis (RA) de ziekte binnen drie jaar zullen krijgen. Zij kunnen daardoor sneller behandeld worden. Dat blijkt uit onderzoek van het universitair ziekenhuis Amsterdam UMC. 

Reumatoïde artritis (RA) – een chronische ontsteking van de gewrichten – is een ziekte die leidt tot veel pijn en invaliditeit, soms al bij jonge mensen. Ongeveer de helft van de mensen die RA krijgt, heeft de jaren ervoor pijn in de gewrichten en bepaalde antistoffen in het bloed. 28 procent van hen ontwikkelt de ziekte binnen drie jaar.

Onderzoekers namen bloedtests van 65 mensen met gewrichtsklachten en antistoffen. Daarin zochten zij naar receptoren van B-cellen, dit zijn cellen die een belangrijke rol spelen in de afweer. Sommige van die receptoren kwamen in grotere aantallen voor bij mensen die later reuma kregen. Degenen die een verhoogd aantal van die receptoren in het bloed hadden, kregen allemaal binnen vier jaar RA. Ook in een nieuwe groep van 50 personen bleek de test goed te werken.

In een grotere groep van 129 mensen testten de onderzoekers opnieuw op de B-cel receptoren. Bij 65 procent van was het aantal dominante receptoren niet verhoogd. Zij bleven de eerste drie jaar reumavrij. Maar liefst 91 procent van de mensen met een sterk verhoogd aantal dominante receptoren in het bloed had binnen drie jaar reuma. Van degenen die een medium verhoogd aantal van deze receptoren hadden, ontwikkelde 55 procent de ziekte.

Met de test kan men in deze groep dus tweederde geruststellen: u krijgt binnen drie jaar geen reuma. Mensen met een licht verhoogd risico zou je na een jaar opnieuw moeten testen om te kijken of hun bloedwaarden meer gaan afwijken. De hoogrisico-groep ga je behandelen.

Het is erg waarschijnlijk dat een deel van de RA-medicatie ook in die vroege fase werkt. Onderzoek laat zien dat een RA-patiënt op de lange termijn beter af is als de behandeling zo vroeg mogelijk begint omdat er in de fase waarin de gewrichtsontstekingen ontstaan, stoffen vrijkomen die de ziekte ‘vastzetten’. Waardoor reuma moeilijker aan te pakken is. 

Laatst bijgewerkt: juli 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram