Chatbot: een online platform over biologische medicatie voor reumapatiënten

123-h-chatbot-biolog-reuma-02-19.jpg

nieuws ReumaNet vzw, dat Vlaamse patiëntenverenigingen rond reumatische aandoeningen verenigt, heeft een online applicatie, CHATBOT, ontwikkeld om vragen over biologische medicatie te beantwoorden.


Biologische medicatie wordt al meer dan 15 jaar gebruikt bij de behandeling van reumatische aandoeningen. In België zijn meer dan tien terugbetaalde biologicals op de markt die ingezet kunnen worden bij de behandeling van de meest voorkomende reumatische aandoeningen. Zo’n 23.000 patiënten in België krijgen biologicals voorgeschreven. Bij velen heeft deze therapie de levenskwaliteit fundamenteel verbeterd en hen terug perspectieven geboden. Maar geschat wordt dat ruim één op drie patiënten niet adequaat reageert op de medicatie: onvoldoende effect, teveel nevenwerkingen.

In België behoren de biologicals tot de zogenoemde ‘hoofdstuk IV’-geneesmiddelen die gebonden zijn aan uiterst strenge voorwaarden van terugbetaling. Zo mag de behandeling enkel door een reumatoloog worden voorgeschreven die eerst dient na te gaan of de patiënt voldoet aan de criteria voor terugbetaling. Dit gebeurt op basis van een aantal testen en onderzoeken die het ziekteniveau bepalen. Een behandeling met biologicals is alleen mogelijk wanneer andere behandelingen gefaald hebben.

Informatiebrochure

Reumanet heeft een uitgebreid informatiedossier gepubliceerd over ‘Biologische medicatie bij reuma, een beknopte introductie voor patiënten door patiënten’. Je kan dit dossier hier downloaden.

CHATBOT

Vanaf nu kan je voor vragen over die biologische medicatie bij reuma ook de CHATBOT raadplegen. Deze chatbot is geen mens, geen echt persoon, maar zoals zijn naam al laat vermoeden een soort robot. Deze robot is in staat om aan de hand van trefwoorden en vooraf geprogrammeerde zinnen jouw vragen te beantwoorden. Hij leert daarbij door zijn ervaringen en zal steeds beter kunnen inspelen op de gesprekken die je met hem voert.

De chatbot werkt het best als je maar één trefwoord per vraag opgeeft. Een zin als ‘Kan ik reizen met een biological?’ zal je bijvoorbeeld meer algemene info over de biological opleveren. Als je ‘Kan ik reizen?’ intikt, zal de chatbot je informatie over reizen met een biological geven.

Zijn antwoorden kunnen echter nooit het advies van een arts vervangen. Ga steeds het gesprek aan met je arts als je twijfelt of verdere vragen hebt.

Lees ook: Heeft het weer invloed op reuma?

Laatst bijgewerkt: september 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram