Vrouwen met kinderen verouderen sneller

123-moeder-kind-blij-spelen-03-18.jpg

nieuws

Het krijgen van kinderen bij vrouwen leidt tot een versnelde cellulaire veroudering. Vrouwen met kinderen hebben namelijk kortere telomeren, zo meldt het blad Human Reproduction.

In de celkernen bevinden zich onze chromosomen, die opgebouwd zijn uit DNA. Aan het uiteinde van elk chromosoom bevindt zich een telomeer: een soort kapje dat ons DNA beschermt. Elke keer als een cel zich deelt, neemt de lengte van de telomeren af. Op een gegeven moment zijn de telomeren zo kort, dat een cel zich niet meer delen kan. Vanaf dat moment begint de cel te verouderen, waarna deze uiteindelijk sterft. Door te kijken naar de lengte van telomeren kunnen we dan ook een goed beeld krijgen van onze biologische leeftijd of de leeftijd op cellulair niveau. Eerder onderzoek heeft korte telomeren in verband gebracht met verschillende chronische gezondheidsproblemen en sterfte. 

In deze studie, gebaseerd op gegevens van bijna 2000 vrouwen die tussen de 20 en 44 jaar oud waren, werd nagegaan welk effect het krijgen van kinderen op de lengte van de telomeren heeft. De telomeren van vrouwen die minstens één kind hadden, waren gemiddeld zo’n 4,2 procent korter dan die van vrouwen die geen kinderen hadden. Volgens de onderzoekers hangt het krijgen van kinderen dus samen samenhangt met een versnelde cellulaire veroudering. De invloed van het krijgen van kinderen zou zelfs een grotere negatieve impact op de telomeren hebben dan bijvoorbeeld overgewicht of roken, aldus de onderzoekers.

Bron
https://academic.oup.com/humrep/advance-article-abstract/doi/10.1093/humrep/dey024/4858327?redirectedFrom=fulltext

www.scientias.nl/nieuw-bewijs-moederschap-versneld-oud-maakt


Laatst bijgewerkt: maart 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram