Wat je moet weten over een hammam

dossier

In het Arabisch betekent het woord hammam ‘een warmwaterbad’. Het is eigenlijk een heet stoombad (vochtig dus) dat zijn origine vindt bij de Romeinse thermen. Hoe verloopt een échte hammamsessie en wat doet het voor je lichaam? 

Lees ook: Sauna: voor- en nadelen

Hoe ziet een traditionele hammam eruit?

123-hammam-sauna-bad-10-16.jpg
Een hammamruimte bestaat in principe uit drie à vier kamers. De eerste heeft een omgevingstemperatuur, de tweede is iets warmer, en zo gaat het verder crescendo. Een hammamsessie duurt ongeveer twee uur. Qua uitrusting heb je slippers, een badlaken, zwarte zeep en een scrubhandschoen nodig.

Lees ook: Jacuzzi: de voordelen en nadelen voor je gezondheid

Hoe verloopt een echte hammamsessie?

° Zodra je je hebt uitgekleed, kom je in de eerste waterkamer terecht. Je wrijft je daar helemaal in met zwarte zeep om straks bij het scrubben je huid te ontvetten en ondertussen ontspan je je.

° Daarna spoel je je af en ga je naar de volgende kamer. Uiteindelijk moet je proberen om een half uur in de warmste kamer te blijven.

° Als je die verlaat, neem je een koud bad of een koude douche en daarna herhaal je hetzelfde circuit twee of drie keer.

° Dan begin je met het scrubben van je huid. Laat je, indien mogelijk, ook masseren voor je de sessie beëindigt. In de rustruimte kan je beginnen aan je rehydratatie door bijvoorbeeld een thee te drinken en wat na te genieten voor je opnieuw naar buiten wandelt.

Wat doet een hammam of stoombad met je lichaam?

Het belangrijkste effect van de hammam is vasodilatatie, wat betekent dat het een verwijding van de bloedvaten veroorzaakt en een ontspanning van de spieren. Dit op zijn beurt zorgt voor verlichting van spierspanningen en -pijn. De afwisseling van stoombaden en koude douches bevordert ook de bloedcirculatie.

Aangezien een hammamsessie leidt tot een verlaging van de bloeddruk wordt het uiteraard afgeraden aan personen die last hebben van een lage bloeddruk. Vermijd een hammambezoek ook als je huidproblemen hebt (eczeem, dermatitis…) en tijdens de verteringsfase (vlak na een maaltijd).

Lees ook: Moet je na het eten een uur wachten voor je gaat zwemmen?

auteur: Barbara Simon, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: november 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram