U heeft minder (wederzijdse) vrienden dan u denkt

nieuws

Uit een recente studie blijkt dat we minder echte vrienden hebben dan we denken. Meer specifiek: slechts de helft van onze vriendschappen is wederzijds.

Onderzoekers aan de Amerikaanse universiteit MIT bekeken vriendschapsbanden tussen 84 studenten tussen 23 en 38. Uit hun analyse besloten ze dat in veel vriendschappen (ongeveer de helft) het ‘gevoel van vriendschap’ niet wederzijds is. Het onderzoek werd gepubliceerd in ‘PLOS One’.

Geschokt

Proefpersonen stonden zelf verstomd van het resultaat: in slechts 53 procent van de relaties waren de gevoelens wederzijds. De studenten hadden dat cijfer op 94 geschat. Meer dan een probleem van egocentrisme, wijten wetenschappers het probleem aan de verwarring rond het begrip vriendschap.

‘Vraag mensen om te beschrijven wat vriendschap voor hun betekent, en je krijgt reacties als “errrr” of “euumm”. Kortom: het is moeilijk om er een standaarddefinitie aan te geven', zegt onderzoeker van MIT Alex Pentland aan The New York Times.

Gezond(heid)

‘Mensen horen niet graag dat hun zogenaamde vrienden hen geen vriend noemen’, zegt Pentland verder. ‘De mogelijkheid dat een vriendschap niet wederzijds is, betekent een enorme uitdaging voor hun zelfbeeld.’

Ook sociale media spelen een grote rol in ons hedendaags begrip van vriendschap. Niet alleen de druk om een ‘leuk leven’ te leiden neemt toe, maar ook om veel vrienden te hebben. Ronald Sharp, psycholoog en auteur van ‘The Norton Book of Friendship’ zegt dan weer dat we ‘de kunst verloren zijn om niets anders te doen dan samen tijd doorbrengen.’ ‘Mensen willen zo hard het maximum uit hun vriendschapsrelaties halen dat ze uit het oog verliezen wat vriendschap eigenlijk betekent.’

Dunbar benadrukt ook dat het aantal vrienden ook beperkt moet blijven. Hij spreekt van verschillende lagen van vriendschap. Daarin bestaat de eerste laag uit een of twee vrienden, zoals een partner en een beste vriend, en een tweede laag uit maximum vier mensen. Andere vrienden kunnen volgens Dunbar snel in de categorie kennissen terechtkomen als de vriendschap niet onderhouden wordt.

‘Mensen kunnen zeggen dat ze meer dan vijf echte vrienden hebben, maar wees maar zeker dat dat geen kwalitatieve vriendschappen zijn’, aldus Dunbar.

Laatst bijgewerkt: november 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram