Het is officieel: geliefden leven langer

nieuws Laten we het zo stellen: mensen met een liefdesleven hebben meer kans om langer te leven dan zij zonder.

Dat besluit de Australische wetenschapper Marc Cohen na een literatuurstudie van het verband tussen liefde en levensduur. "Liefde in uw leven zal uw kansen vergroten op een lang leven," zei professor Cohen van de RMIT Universiteit in Melbourne op een internationaal congres over ouder worden.

Cohens begrip van "liefde" is echter wel rekbaar. Het omvat meer dan alleen romantische liefde. Het kan worden uitgebreid naar hobby's en andere passies.

Vrijgezellen met een passie voor om het even wat, hebben evenveel kans op een lang leven als koppels met een liefdevolle relatie, argumenteert hij. Onderzoek in de VS wees uit dat konijnen die geknuffeld werden door laboranten 60 procent langer leven dan de konijnen die ongemoeid werden gelaten, vertelde Cohen op het congres in Brisbane.

Hij haalde ook een studie aan over mannelijke hartpatiënten uit Israël waaruit bleek dat de helft van de patiënten met een betere gezondheidsprognose ook de helft was met een goed huwelijk.

Cohen suggereerde dat een van de redenen waarom vrouwen gemiddeld langer leven dan mannen, algemeen gezien, is dat zij meer liefhebben. Zij hebben geliefden om lief te hebben, kinderen om lief te hebben, ouders om lief te hebben.

Laatst bijgewerkt: september 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram